Dolar yeni yıla güçlü başladı. Beklentiler ne yönde?

Dolar endeksi, 2024'e güçlü bir başlangıç yaparken, Kapalıçarşı'da dolar kuru ilk defa 30 lirayı aştı. Peki beklentiler ne yönde?

Güncelleme:

Dolar, küresel ölçekte yeni bir yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Günlük yüzde 0,8'lik bir artışla dolar endeksi, mart ayından bu yana en hızlı günlük artışını gerçekleştirerek 102 bandını aştı. Bu seviyedeki günlük artış, ABD'deki bölgesel banka krizi döneminden dokuz ay önce görülen bir durumu temsil ediyor.

Doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmasında, Fed'in faiz indirimine dair beklentilerin azalması ve Kızıldeniz'deki gerilimin etkili olduğu görülüyor. Ayrıca, Hazine tahvil getirilerindeki toparlanma da küresel düzeyde dolara destek sağlayan önemli bir faktör oldu.

Ancak, dün açıklanan Fed tutanaklarına göre, banka yetkilileri politika faizinin zirvede veya zirveye yakın olduğunu düşünüyor ve 2024'te faiz indirimlerine başlanabileceğini aktarıyor. Bu durum, yatırımcıların faiz indirimi beklentilerinde daha temkinli olmalarına neden olarak doların yükselmesini yavaşlattı.

Dolar yeni yıla güçlü başladı. Beklentiler ne yönde?  resim: 0

Doların küresel çapta güçlendiği bir ortamda, yabancı kuruluşlar Türkiye ekonomisi ve para politikasıyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. HSBC'nin "Türk Lirası için yeni dönem" başlıklı raporuna göre, Türk Lirası'nın daha az kırılgan hale gelmesi bekleniyor. Raporda, parasal sıkılaşmanın ekonomiyi kredi kanalları üzerinden etkilemeye başladığı ve bu durumun kredilerin ve talebin yavaşlamasıyla, cari açığın azalmasıyla Türk Lirası'nı güçlendirdiği ifade ediliyor.

HSBC, doların Türk Lirası karşısında ılımlı bir şekilde artacağını ve yıl sonunda 33 TL'ye ulaşacağını tahmin ediyor. Raporda, "TCMB'nin 2023 ortasından bu yana gerçekleştirdiği büyük faiz artışları nedeniyle dinamikler TL lehine dönmüştür" ifadesi de kullanıldı. 

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise 2024 yılının kur artışı bekleyenleri yanıltacağını belirterek, Merkez Bankası'nın ithalatın olumsuz etkilenmemesi için döviz alımı yapabileceğini ve bu yıl devalüasyon beklentisinin olmadığını vurguladı.

Etiketler Dolar döviz kuru
Yorumlar
Kalan Karakter 800