Bitcoin madenciliği tükettiği enerji ile 167 ülkeyi geride bıraktı

2023'te Bitcoin'in harcadığı elektrik miktarı 154,9 milyar kilovatsaat olarak ölçüldü. Bitcoin madenciliği faaliyetlerinde, en büyük paya sahip olan ülkeler arasında ABD, Çin, Kazakistan, Kanada ve Rusya bulunuyor.

Kripto para birimleri arasında hacmi hızla genişleyen Bitcoin, 2023'te tüketmiş olduğu 154,9 milyar kilovatsaat elektrik ile 167 ülkenin ötesine geçti. Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'nden elde edilen verilere göre, finans piyasalarında giderek daha fazla etki yaratan ve çeşitli platformlarda kullanılmaya başlanan kripto para birimlerinin madencilik ve ağ üzerinde dolaşımı, birçok ülkeden daha fazla elektrik tüketiyor.

Kripto para işlemleri, blok zincir sistemi adı verilen ve işlem kayıtlarını içeren, birbirine şifrelenmiş veri yapılarından oluşan, merkezi olmayan ve sürekli büyüyen bir kayıt defteri üzerinden gerçekleştiriliyor. Kripto para madencisi olarak bilinen ve kripto para madenciliği alanında faaliyet gösterenler, Bitcoin'i kazanmak isteyen kullanıcılar arasında yer alıyor.

Küresel kripto para piyasasının değeri 1,89 trilyon dolara ulaşmışken, dünya genelinde 965 borsada işlem gören 12 bin 33 farklı para birimi bulunuyor. Bitcoin, küresel kripto para piyasasının yüzde 49'unu oluşturarak yaklaşık 921 milyar dolarlık bir değere sahip.

En fazla 21 milyon Bitcoin üretilebilecek

Bitcoin'in dünya genelinde 167 ülkeyi geçerek elektrik tüketiminde 26. sırada yer alabileceği ifade ediliyor. Sistemin geliştiricisi Satoşi Nakamoto'nun tasarımına göre, Bitcoin madencileri matematik denklemlerini çözerek bloklar oluşturur ve karşılığında Bitcoin kazanırlar.

Bitcoin'in dolaşıma giren miktarı 19,6 milyonu aşmış durumda, ancak sistem şartlarına göre en fazla 21 milyon Bitcoin üretilebilecek. Her bir Bitcoin için yaklaşık 1450 kilovatsaat elektrik harcanması gerekiyor.

Bitcoin madencileri, blok oluşturmak için her 10 dakikada bir denklem çözmek zorundadır. Her yarılanma döneminde ise 210 bin bloğun çözülmesine izin verilir. Yarılanma dönemlerinde, oluşturulan blokların karşılığında alınacak Bitcoin miktarı azalır. Bu, aşırı madencilik yapılmasını ve Bitcoin'in piyasa değerinin düşürülmesini önlemek amacıyla uygulanan bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. 2012'deki ilk yarılanma işleminden bu yana blok başına çözüm ödülü, 25 Bitcoin'den, 2016'da 12,5 Bitcoin'e ve 2020'de 6,25 Bitcoin'e düşmüştür. 2024'te beklenen 4. yarılanmada ise çözülen blok başına düşen Bitcoin ödülü 3,125'e düşmesi beklenmektedir. Bu sistem, son bloğun 2140 yılına kadar çözülmesi için toplamda 28 yarılanma dönemini geçirmesi öngörülen bir yapıya sahiptir.
 
 
 

Etiketler Bitcoin
Yorumlar
Kalan Karakter 800