Yıllık işlem sayısı nedir?

Yatırımcıların ve borsayla ilgilenenlerin sıkça karşılaştığı işlem hacmi, işlem hacmi yükselmesi, işlem miktarı gibi terimlerin anlamlarını sizler için derledik. Peki işlem hacmi yükselirse ne olur, işlem miktarını bilmek neden önemlidir? İşte detaylar...

Güncelleme:

İşlem Hacmi Nedir?

İşlem hacmi, borsada günlük olarak gerçekleşen alım-satım işlemleri sonucu oluşan parasal değerlerdir.  İşleme konu olan menkul kıymetin işlem adeti ile işlem gördüğü fiyatın çarpılmasıyla işlem hacmi hesaplanır.  Kısaca; ‘Hacim = İşlem Miktarı x İşlem Fiyatı’ şeklinde olur. Tüm hisse senetlerinin işlem hacimlerinin toplamı, piyasanın toplam hacmini oluşturur. Her bir hisse senedinin işlem hacminin toplanması ile piyasanın işlem hacmi hesaplanmaktadır.

Bir hissedeki işlem hacminin azalması, o hisse senedinin az el değiştirdiğini gösterir. Tam tersi, işlem hacmi artıyorsa, hisse senenin daha çok el değiştirmiş olduğu anlamına gelir.

İşlem Hacmi Nasıl Yorumlanır?

Borsada doğru teknik analiz yapmak için, saatlik zaman dilimlerine bakmak daha faydalı olur. Bunun yanında piyasa yükselişe geçtiğinde işlemlerin ortalaması da dikkate alınmalıdır.

Değer tablosu okurken histogram renklerini bilmek gerekir. Örneğin; bir değer tablosunda kırmızı histogramlar piyasanın düşeceğini, yeşiller ise yükseleceğini gösterir.  

işlem hacmi

 İşlem Hacmi Yükselmesi Nedir?

Menkul kıymetlerin işlem adeti ile işlem gördüğü fiyatın çarpılmasıyla işlem hacminin hesaplandığını belirtmiştik.  Bu durumda, hesaplanan değerin yüksek olması, borsada hacim yüksekliği demektir.

İşlem hacminin yükselmesi genellikle olumlu yönde yorumlanır. Borsada işlem hacminin arttığı zamanlarda yatırımcılar güvenli yatırım yapılabileceğini düşünürler ve bu değerlerle işlem yaparlar. Ancak, bu durum satışlarda yaşanan artış nedeniyle olumsuz yönde de olabilir.

Bazı durumlarda da hisse düşerken hacim artar. Bunun nedeni de hisselerin yükselişe geçmesidir. Fakat bir hisse düşerken, hacmi artıyorsa bu hissede bir sorun olduğunu gösterir.

İşlem Hacmini Bilmek Neden Önemlidir?

Borsa işlem hacmini bilmek, piyasada güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlar. Genellikle yatırımcılar, hacmi artan araçlara yönelir. Bu değer, aynı zamanda likidite hakkında da yatırımcıya fikir verir. Likiditesi yüksek olan lot senetlerine daha fazla talep vardır. Bu değerin düşüşüne veya yükselişine göre yatay piyasada hareketlenmeler olur.

Likidite ise ; bir menkul kıymetin değerini kaybetmeden nakde çevrilebilmesine denir.  Miktarın işlem hacmiyle doğru orantılı artması, menkulün yüksek likiditeye sahip olduğunu işaret eder. Böylelikle alış ve satış arasında düşük fiyat farkı olur. Bu durum daha esnek bir işlem alanı verir.  İşlem adedi yüksek olan menkul değerler, yatırımcıya kontrolü elinde tutma olanağı verir.

işlem miktarı

İşlem Miktarı Nedir?

Belli bir dönemde alınıp satılan menkul kıymetler sayısına işlem miktarı denir. Borsada işlem miktarı, yatırım sürecini belirleyen bir etkendir.  Menkul kıymetlerin el değiştirmesi işlem miktarını da artırır.   Menkul kıymete olan talebi de bu artış gösterir. Kaç işlem olduğu, sermaye piyasasında alınıp satılan menkul değerlerin el değiştirme sayısını açıklar.  

Sermaye piyasasında alım satım yapmak isteyenler işlem miktarını takip etmelidir. Menkul kıymetin rağbet görmesinde, günlük işlem hacminde etkileyici rol oynar. İşlem miktarı, hacmin doğru veya ters orantılı olarak artış göstermesini, işlem fiyatıyla birlikte sağlayarak, yatırımcıların beklentilerini ve kararlarını şekillendirir.

İşlem Miktarını Bilmek Neden Önemlidir?

İşlem miktarı, menkul değerinin bilinmesinde önemli bir etkendir. Bir hisse senedi talep görüyorsa, hisse senedinin işlem adedinde artış olur. Bu artış işlem hacmini yükseltir.

Yatırımcı, hisse senedi ve işlem hacmini dikkate alarak karar verir. İşlem adedi, menkulün likiditesi hakkında da bilgi verir.

Haftada dört gün çalışanlar mutlu! Haftada dört gün çalışanlar mutlu! Haftada dört gün çalışmayla ilgili İngiltere’de yeni bir araştırma yapıldı. Bu uygulama da, yapılan diğer araştırma sonuçlarıyla benzer çıktı. Araştırma sonuçlarına göre çalışanlar hem verimli, hem de mutlu!

 

Etiketler #nedir Borsa
Yorumlar
Kalan Karakter 800