Haftada dört gün çalışanlar mutlu!

Haftada dört gün çalışmayla ilgili İngiltere’de yeni bir araştırma yapıldı. Bu uygulama da, yapılan diğer araştırma sonuçlarıyla benzer çıktı. Araştırma sonuçlarına göre çalışanlar hem verimli, hem de mutlu!

Gizem Kurtul Gizem Kurtul gizem@paradurumu.tv
1 5

İngiltere’de yapılan haftada dört gün çalışma araştırmasına, küçük yerel işletmelerden, büyük işletmelere kadar farklı türde 61 şirket katıldı. Araştırma bugüne kadar yapılan en büyük ölçekli araştırma özelliğine sahip oldu.

Uygulama, '4 Day Week Global' tarafından Autonomy adlı düşünce kuruluşu, 4 Day Week Campaign ve Cambridge Üniversitesi ile Boston College'daki araştırmacılarla ortaklaşa yürütüldü. Ayrıca aynı araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda ve Avustralya gibi ülkelerde 33 şirket ve yaklaşık bin çalışanı kapsayan başka çalışmayla da benzer bulguları elde etmişti.

2 5 Şirketlerden Bazıları Değişikliğin Kalıcı Olduğunu Duyurdu
Şirketlerden Bazıları Değişikliğin Kalıcı Olduğunu Duyurdu

Altı ay süren araştırma kapsamında ücret kaybı yaşanmadan çalışma haftası beş günden dörde düşürüldü. 

Deneme sonucunda katılımcı şirketlerden 56'sı haftada dört gün çalışma uygulamasını sürdürme kararı aldı. Bu şirketlerden 18'i uygulamadaki değişikliğin kalıcı olduğunu duyurdu.

3 5 Hem Ruhsal Hem Fiziksel Sağlıkta İyileşmeler Yaşandı
Hem Ruhsal Hem Fiziksel Sağlıkta İyileşmeler Yaşandı

Araştırma sonuçları, şirketlerin çoğunun iş performanslarını ve üretkenliklerini koruduğunu ve kuruluşlar genelinde ortalama yüzde 1,4'lük bir gelir artış olduğunu gösterdi.

Çalışanlar için ise stress, tükenmişlik hissi, anksiyete, yorgunluk ve uyku sorunlarının önemli ölçüde azaldığı görüldü. Deneme kapsamında hem ruhsal hem de fiziksel sağlıkta iyileşmeler yaşandı.

4 5 Üç Günlük Hafta Sonu Uygulaması
Üç Günlük Hafta Sonu Uygulaması

Çevre danışmanlık şirketi Tyler Grange, uygulamanın personeli üzerindeki etkilerini yakından takip ederek, çalışan mutluluğunun yüzde 14 arttığını ve çalışanların yüzde 28 daha az yorulduğunu tespit etti. Bunun üzerine uygulama kalıcı hale geldi.

Şirketin genel müdürü Simon Ursell, "üç günlük hafta sonu" uygulamasına geçiş yapmak isteyen başka şirketlerin tavsiye ve deneyimlerini öğrenmek üzere kendilerine başvurduğunu açıkladı.

5 5 ‘Uygulama Ülke Genelinde Yaygınlaşmalı’
‘Uygulama Ülke Genelinde Yaygınlaşmalı’

Araştırmayı yürüten kuruluşlardan 4 Day Week Campaign Direktörü Joe Ryle, İngiltere'deki deneme sonuçlarının "büyük bir atılımın" önünü açabileceği görüşünde. Ryle "Ekonominin çok çeşitli sektörlerinde elde edilen bu inanılmaz sonuçlar, ücret kaybı olmaksızın haftada dört gün çalışmanın gerçekten işe yaradığını gösteriyor. Artık bu uygulamayı ülke genelinde yaygınlaştırmanın zamanı geldi" dedi.

Araştırmanın sonuçları İngiltere Parlamentosu'nda düzenlenecek bir etkinlikte milletvekillerine sunulacak.

Geçtiğimiz ay, Güney Cambridgeshire Bölge Konseyi, İngiltere çapında haftada dört gün çalışma uygulamasını deneyen ilk yerel yönetim olmuştu

Yorumlar
Kalan Karakter 800