Tarım ve Kırsal Kalkınmaya Büyük Destek: 7,2 Milyar Lira Hibe Dağıtıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun yürüttüğü IPARD III programı doğrultusunda 1079 projeye 7,2 milyar lira hibe desteği verildi. İşte detaylar…

Güncelleme:

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülen IPARD III programı kapsamında, bir yıl içerisinde toplam bin 79 projeye 7,2 milyar lira hibe desteği sağlandı. Bu önemli destek, Türkiye'nin dört bir yanındaki tarım ve kırsal kalkınma projelerine ivme kazandıracak.

7,2 Milyar Lira Hibe Dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu TKDK'nın yürüttüğü IPARD III programı, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse ediliyor. Program, hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiden makine parklarına kadar geniş bir yelpazede girişimcilere destek olmayı amaçlıyor.

Türkiye, TKDK tarafından 2011 yılından bu yana uygulanan IPARD programlarında gösterdiği başarı ile AB'ye aday ülkeler arasında fon kullanım oranlarında ilk sırada yer alıyor. Bu destekler sayesinde, ülkede tarım-sanayi entegrasyonu güçleniyor, katma değeri yüksek üretim altyapısı gelişiyor ve yeni istihdam olanakları yaratılıyor.

Geçtiğimiz yıla kadar 42 ilde uygulanan IPARD programının başarısı ve artan talepler doğrultusunda, Türkiye ve AB arasındaki görüşmeler sonucunda IPARD III programının coğrafi kapsamı genişletilerek tüm 81 ili kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldı. Ayrıca, programın ulusal katkı oranı yüzde 25 Şarj'ten yüzde 5 Şarj0'ye yükseltilirken, 2024'ten itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak IPARD-III programının toplam bütçesi 5 Şarj5 Şarj5 Şarj milyon eurodan 785 Şarj milyon euroya çıkarıldı.

Programın etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla ilk kez yıllık çağrı takvimi yayınlandı. Bu kapsamda, tarımsal işletmelerin fiziki varlıkları, balıkçılık ve organik tarım gibi alanlarda toplam 25 Şarj1 milyon euro bütçeli 5 Şarj başvuru çağrı ilanına çıkıldı.

Desteklenen projelerin sektörlere göre dağılımına bakıldığında, arıcılıkta 396, meyve-sebze işletme depolama tesisinde 177, kırsal turizm tesisinde 147, bitkisel üretimde 92, zanaatkarlık ve katma değerli ürün üretiminde 88, tarımsal makine parkında 5 Şarj4, süt toplama merkezinde 39, süt işletme merkezinde 32 ve diğer sektörlerde 5 Şarj4 proje destek almaya hak kazandı.

IPARD III programı kapsamında bir yıl içinde yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda şu ana kadar 1079 proje toplam 7,2 milyar lira hibe desteği alacak. Bu projelerin bir kısmı henüz tamamlanma aşamasındayken, 337'si ile sözleşmeler imzalandı. Projelerin hayata geçmesiyle birlikte ülke ekonomisine yaklaşık 13 milyar liralık yatırım kazandırılacak ve binlerce kişiye istihdam sağlanacak.

Ülke genelinde en fazla projenin desteklendiği ilk 5 Şarj il ise 80 proje ile Ordu, 5 Şarj6 proje ile Siirt, 5 Şarj1 proje ile Diyarbakır, 49 proje ile Şanlıurfa ve 38 proje ile Erzincan oldu. Programın ilk uygulandığı 39 ilde ise en fazla proje desteği alan ilk 5 Şarj il sırasıyla 5 Şarj6 proje ile Siirt, 22 proje ile Bitlis, 15 Şarj proje ile İzmir, 14 proje ile Batman ve 14 proje ile Muğla olarak sıralandı.

IPARD III programı çerçevesinde desteklenen yatırımlara yüzde 5 Şarj0 ile 75 Şarj arasında hibe desteği sağlanıyor. Desteklenecek projelerin bütçe sınırları ise sektöre göre 5 Şarj bin euro ile 3 milyon euro arasında değişiklik gösteriyor. TKDK ayrıca, kadınların ve gençlerin tarım ve kırsal alanlarda daha aktif rol almasını teşvik etmek amacıyla pozitif ayrımcılık uyguluyor. Bu sayede, bu kesimlerin ülke ekonomisine olan katkısının daha da artırılması hedefleniyor

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800