Birikimin en kârlısı nasıl yapılır?

En kârlı birikim nasıl yapılır? diye araştırma yapıyorsanız şu püf noktalarına dikkat edebilirsiniz: Harcamaları belirleyin, net hedefler koyun, tasarruf yapın ve yatırım araçlarından birine düzenli yatırım yapın.

BİRİKİM NEDİR?

Birikim, insanların gelirlerinden belirli bir payı düzenli olarak kenara ayırmalarını ve zamanla bu paranın artarak büyümesini ifade eder. Gelirden ayrılabilecek payın miktarı herkese göre değişiklik gösterir. Bu konuda gelirin miktarı, masraflar ve harcama alışkanlıkları gibi kriterler belirleyici rol oynar. Birçok kişi küçük miktarlarla birikim yapamayacağı yanılgısına düşer. Oysaki küçük ödemeler yaparak ve devlet katkısından faydalanarak birikim yapmak için çeşitli bireysel emeklilik alternatifleri bulunmaktadır.

BİRİKİM YAPMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Birikim yapmak her şeyden önce hastalık ve kaza gibi acil ve beklenmedik durumlara karşı maddi olarak hazırlıklı olmayı sağlar. İnsanlar bu sayede kendilerini daha güvende hisseder.

Emeklilik hayatı gençlikte çok uzak gibi gözükse de zamanın su gibi aktığı bir gerçektir. Birikimler ise gelecek için ekonomik bir güvence kaynağıdır.

EN KARLI BİRİKİM NASIL YAPILIR?

“En kârlı birikim nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız şu püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

  •  Birikiminizle neler yapacağını belirlemek

Birikim yapmak, kişinin önünde net bir hedef olduğu zaman daha kolay olur. Bunun için yapacağınız birikimi neye harcayacağınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin yaz tatiline gitmeyi veya çok istediğiniz cep telefonunu almayı hayal ediyor olabilirsiniz. Hedeflerinizin büyük veya küçük olması tamamen sizin tercihinize bağlı olmakla beraber düşük meblağlı hedeflerle başlamak daha motive edici olabilir.

  •  Aylık bütçe planında öncelikle birikim payı ayırmak

Birikim yapmak konusunda en sık yapılan hata birikime ayrılan miktarı ay sonuna bırakmaktır. Özellikle maaşlı çalışıp ay sonunda gelir elde edilen kişiler aylık harcamalarını yaptıktan sonra artakalan parayı birikime çevirmeyi planlar. Fakat pratikte bu oldukça zordur ve genellikle ay sonunda birikime yönlendirilecek bir şey kalmayabilir.

Bunun önüne geçmek için gelirini ve giderini hesaplayarak gerçekçi bir birikim miktarı belirlemek faydalı olabilir. Belirlenen birikim payı maaş alınır alınmaz ayırmalı ve geri kalan kısımla harcamalara devam edilmelidir.

  •  Harcamaları belirlemek

Birikim yapmak için en temel kriter elbette ki harcamaları kısmaktır. Harcamaları kısmak için ise öncelikle zaruri olan ve olmayan masraf kalemlerini belirlemek gerekir. Masraf kalemlerini bir kağıda döktüğünüz zaman aslında gerekli olmayan ne kadar çok şeye harcama yaptığınızı fark edebilirsiniz.

“24 saat kuralı” gereksiz harcamalar konusunda altın kuraldır. Bu kurala göre bir ürünü çok beğendiyseniz fakat ona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz satın almadan önce kendinize 24 saat süre tanımalısınız. Bu 24 saatlik süre gerçek ihtiyacınızı belirlemeniz konusunda yeterli bir süre olacaktır. Sürenin sonunda ürünü satın alma veya almama kararını daha sağlıklı bir şekilde verebilirsiniz.

  •  Yatırım hesabı açmak

Ay başında birikim amaçlı ayırdığınız parayı günlük kullandığınız banka hesabınızda tutarsanız hesaplarınızda karışıklık yaşama ve birikim payını harcama riskiniz yüksek olabilir. Bunun önüne geçebilmek adına bir yatırım hesabı açmak daha mantıklıdır. Bu noktada özellikle uzun vadeli bir hesap açmak faydalı olabilir. Böylece vade boyunca birikim hesabına dokunmamayı garantilemiş olursunuz.

  •  Fatura giderlerini azaltmak

Masraf kalemlerinin büyük bir bölümünü elektrik, doğalgaz ve su gibi faturalar oluşturur. Çok basit bazı önlemler ile faturaları azaltmak mümkün olabilir. Bulunmadığımız odanın ışığını kapatmak, suyu boşa akıtmamak gibi küçük tasarruflar sayesinde fatura giderlerinizi azaltarak bu miktarı birikiminize destek olarak değerlendirebilirsiniz.

  • Bozuk paraları biriktirmek

İnsanların gözüne çok küçük ve önemsiz gözüken bozuk paraların birikim yapmak konusunda müthiş bir gücü vardır. Bozuk paraları taşımaktan rahatsız olan kişiler genellikle bunları harcayarak üzerinden atma yoluna giderler. Oysaki bozuk paralar da birikim aracı olarak kullanılabilir. Bunun için fazlalık gibi gözüken bozuk paraları biriktirebileceğiniz bir kumbara edinebilirsiniz.

Kredi kartı ekstresini doğru okuyan kazançlı çıkar!Kredi kartı ekstresini doğru okuyan kazançlı çıkar!Kredi kartı ekstreniz isteklerinize ve ihtiyaçlarınıza ne kadar harcadığınızı gösterir. Kart ekstrenizi aylık düzenli kontrol ederek bütçenizin doğru yolda olmasını sağlayabilir ve size maliyet getirebilecek hataların, ödemelerin önüne geçebilirsiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800