Maaşa zam gelecek diye bütçe yapılır mı?

Zam dönemi geldiğinde, çalışanlar da bir beklenti içerisine girerler. Gelecek zamma göre kafalarında planlar yaparlar. Peki zam gelecek, primim olacak diye bütçe planlaması yapılır mı?

Bütçe planlaması yapmak her zaman gerekli. Bir sonraki aylarda zorda kalmak istemiyorsanız, önceki aylardan geleceği planlamanız önemli. Ancak, olmayan parayla plan yapmak, sizi hayli zor duruma sokabilir.

Bütçe planlaması yapılırken her zaman elinizdeki geliri baz almanız gerekiyor. Yani eğer aylık geliriniz 7 bin TL ise buna göre bütçe planlaması yaparsınız. Zorunlu ihtiyaçlarınız, sabit ödemelerinizi hesaplar, birikime para ayırır ve geriye kalanla neler alabileceğinize bakarsınız.

Diyelim ki, nasıl olsa para gelecek diye gelirinizden biraz daha fazla bir bütçe planı yaptınız. Aklınızdan o ay alacağınız zam ya da prim geçiyor. Ama alıp almayacağınız kesin değil ve harcamalara başladınız bile. Geçen aydan biraz daha fazla para harcadığınız için şimdiden bütçenizde bir açık oluştu bile. Zam ya da prim alamazsanız, buna güvenerek yaptığınız bütçe sizin yalnızca bir ayınızı değil, tüm yılınızı etkileyebilir.

Zam ya da prim gelecek diye bütçe planı yaptığınız zaman ve işler beklediğiniz gibi gitmediğinde;

-Bir önceki aya göre daha fazla para harcamış olursunuz.

-Plandan bağımsız hareket ettiğiniz için gelecek ay zorlanırsınız.

Zam gerçekten gelirse:

Beklediğiniz gibi zam alırsanız da, bunu varsa borçlarınızı kapatmaya ya da birikime ayırabilirsiniz... Zam gelmeden önce de bu parayla yaşayabiliyordunuz, o halde bu gelen zammın bir kısmını birikim için tutun. Bu sizin için her zaman daha daha faydalı olacaktır. Önemli olan gelirinize sığabilmek, harcamaları ona göre ayarlamaktır.

Doğru bütçe yönetimi için bunları yapın İşte size bütçe yönetimi için birkaç ipucu:

 

Etiketler Maaş Zam Bütçe
Yorumlar
Kalan Karakter 800