2025'ten itibaren uzayın havası araştırılacak

Türkiye'nin, uzay havasının insan yaşamına etkilerini incelemek amacıyla başlattığı Uzay Havası Uygulama Merkezi, 2025 yılında işler hale gelecek.

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı politika doğrultusunda hareket eden Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Milli Uzay Programı'nı uygulamak için 10 önemli hedef belirledi. Bu programın bir parçası olarak, "Uzay havası ya da meteorolojisi" alanına yatırım yaparak uzaydaki uzmanlığı artırmayı amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda "Uzay Havası Uygulama Merkezi" (UHUM) 2025 yılında faaliyete geçecek.

UHUM'un amacı, çeşitli akademik çalışmaları desteklemek ve entegre etmek, uzay havası ile ilgili akademik araştırmaları, yakın uzay nesnelerini izlemeyi, uzay ortamını simüle etmeyi ve diğer hizmetleri birbirine bağlamak, hizmetlerin sürekliliğini sağlamak ve Türkiye'yi uluslararası platformlarda temsil etmek.

Uzay havasının iyi anlaşılması önemli

Uzay havasındaki değişiklikler, özellikle uyduların ömrünü etkileyebilir ve haberleşme ile seyrüsefer gibi hizmetlerde kesintilere neden olabilir. Aynı şekilde, dünya üzerinde güneş fırtınaları elektrik iletim sistemlerini etkileyebilir ve uzun süreli elektrik kesintilerine yol açabilir. Bu nedenle uzay havasının sürekli izlenmesi ve daha iyi anlaşılması önemli.

Dünya genelinde uzay havasıyla ilgili çalışmalar yürüten birçok uluslararası kuruluş ve ülke bulunuyor. Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarını koordine etmek, temel hizmetler sunmak ve uluslararası işbirliği faaliyetlerini yürütmek için UHUM oluşturuldu. Bu merkezin, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının uzay havasıyla ilgili çalışmalarını desteklemesi ve uzayda deneyler yapmak için projeler geliştirmesi bekleniyor.

Milli Uzay Programı'nın en yakın hedeflerinden biri, bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi. Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olarak belirlendi ve Alper Gezeravcı'nın 2024 başlarında uzaya gitmesi planlanıyor. Ayrıca, "Ay'a ilk teması gerçekleştirme" hedefi doğrultusunda sert inişin 2026'da, yumuşak inişin ise sonraki yıllarda gerçekleştirilmesi bekleniyor. 

Program kapsamında ayrıca yeni nesil uydu geliştirmenin yanı sıra, ticari marka oluşturma, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirme, uzaya erişimi sağlama, bir uzay limanı işletmesi kurma, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin izlenmesini ileri seviyeye taşıma, uzay sanayi ekonomisini geliştirme ve bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi oluşturma gibi hedefler bulunuyor. 

Etiketler Uzay
Yorumlar
Kalan Karakter 800