Temiz bir gelecek adına enerjide çığır açan bir adım

Evlerimizi, arabalarımızı herhangi bir karbondioksit salmadan çalıştıracak yeni bir enerji kaynağının yaygın olarak kullanımının gerçek olması günümüze çok mu uzak?

Imperial College Londra, 13 aralık 2022 tarihli haber başlığı aynen şöyle:Breakthrough’ as fusion experiment generates excess energy for the first time"

 (Çığır açan buluş;  füzyon deneyi ilk kez harcanandan daha fazla enerji üretti”)

Haberin devamında Doğa Bilimleri Fakültesi Plazma fiziği profesörü Jeremy Chittenden  ( Eylemsiz Füzyon Çalışmaları Merkezi Direktörü);  şunları söyledi; “Füzyon üzerinde çalışan herkes 70 yılı aşkın bir süredir füzyondan kullanılandan daha fazla enerji üretmenin mümkün olduğunu göstermeye çalışıyor. Bu gerçek bir atılım. Son derece heyecan verici bir an. Uzun zamandır aranan hedef olan füzyonun kutsal kasesine ( Holy Grail) gerçekten ulaşılabileceğini kanıtlıyor. Bu bizi çok daha büyük ölçekte füzyon gücü üretmeye yaklaştırıyor.”

16 Aralık 2022 tarihli Habertürk'ün internet sayfasında Fatih Altaylı “Asıl Mevzulara Gelemiyoruz” başlıklı yazısında: “En önemli gelişme haberi ABD’den geldi. Berkeley Üniversitesi 'kullanılan enerjiden daha fazlasını üretebilen bir füzyon deneyini başarıyla gerçekleştirdiğini' açıkladı." Aynı yazısında "ITER - Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör- teknolojik deneyleri sonuçlanarak sıfır kirlilik üreten ve neredeyse sıfır maliyeti olacak olan füzyon enerjisi üretimi hayata geçecek ve bir galon deniz suyu 300 galon petrol kadar enerji üretmeye başlayacak” denilmektedir.

19 Aralık 2022 tarihinde Stephen Shankland  Science'de (cnet.com) Kaliforniya Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndaki ( LLNL ) önemli bir füzyon kilometre taşının geçildiğini detaylı şekilde anlatmaktadır.

Nedir anlamı bu buluşun?

LLNL’nin Ulusal Ateşleme Tesisindeki, diğer adıyla NIF’deki (National Ignition Facility ) deney, bilim için ve evlerimizi, arabalarımızı herhangi bir karbondioksit salmadan çalıştıracak yeni bir enerji kaynağı hayali anlamı taşımaktadır. Ancak gelecek için çok güzel sevinilecek bu yeşil enerji devriminin eli kulağında anlamına gelmiyor. Füzyon gücündeki ilerlemenin meyve vermesi birkaç yıl alabilecek. Günümüzün güneş ve rüzgar enerji yatırımlarına devam edilmesi, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi kritik öneme sahip olduğu hep gündemde tutulmalıdır.

Füzyon Nedir? 

Temiz bir gelecek adına enerjide çığır açan bir adım  resim: 0

Lawrence Livermore National Laboratory – ( 1952'de Kaliforniya Üniversitesi tarafından Livermore, Kaliforniya'da kurulan bilimsel araştırma laboratuvarıdır. Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı'nın finanse ettiği laboratuvarı.)

Ulusal Ateşleme Tesisi, biber tanesi büyüklüğünde füzyon yakıt paleti içeren bir haznede X- ışınları üretmek için kızılötesi ve ultraviyole lazer ışığı kullanılır.

Discovery Center | Lawrence Livermore National Laboratory (llnl.gov)

Füzyon, hidrojen ve helyum gibi iki hafif elementin daha ağır tek bir elementte birleşmesi ile gerçekleşir. Bu nükleer reaksiyon en büyük füzyon olan güneş tarafından sergilendiği gibi çok fazla enerji açığa çıkarır.

Füzyon, çok az kaynak kullanılarak, yalnızca az miktarda yakıt gerektiren ve sınırlı karbon emisyonu üreten çok miktarda temiz enerji üretme potansiyeline sahiptir. Bir füzyon plazması ateşlendiğinde, yerinde tutulduğu sürece yanmaya devam edecektir.

İlk kez verilen enerjiden daha fazla üretilen enerjinin detaylı hikayesini bu videodan izleyebilirsiniz.

Fatih Altaylı’nın Haberturk Televizyonu Tek Tek Bilim’de defalarca konu ettiği  füzyon enerjisi giderek gerçek olmakta.. ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Kore, Çin gibi ülkelerin parasal ve bilimsel katkı yaptığı ITER’e ülkemizin de yakın ilgi göstermesi, hatta parasal ve bilimsel katkı da bulunması, gelecekteki temiz enerjiye ulaşmak, daha temiz bir havaya, doğaya sahip olmak adına ne güzel heyecan verici bir duygu yaratır insanımız için. 

Yeni yılın ilk haftasında bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak istedim.   

21 Aralık 2022

Suadiye

‘Breakthrough’ as fusion experiment generates excess energy for the first time | Imperial News | Imperial College London

ITER - the way to new energy

What is ITER?

What the Fusion Energy Breakthrough Really Means - CNET

Lawrence Livermore National Laboratory (llnl.gov)

Plasma and Fusion Science and Technology (berkeley.edu)

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Lütfü Alpturer
Başkası yazsa tıp doktoru veya fizikçi derim fetiçiğim iki yazınızda okudum valla çok güzel hele benim gibi 85 yaşında olursan daha neler var (tabii yazdığının hep si mevcut )her şeye rağmen güzel ve emek verilen bir (irtihal ) yazısı
Ayşe Mortaş
Kesin ülkemizde farkındalık yaratmalı. Ülkemizde farkındalık yarata yarata, hatta böyle ilerici işlere bütçe ayıra ayıra bir hal olduk! Şaka: ne iyi olurdu, “temiz” enerji. Aydınlık bir yıl dileklerimle, kafana sağlık derim.