Bakanlık’tan Sıkı Denetim! Araç Kiralama Sektörüne 500 Milyon Lira Ceza Kesildi!

Araç kiralama sektörüne sıkı denetim! Bakanlık; lüks segment araç kiralayan şirketlerden başlayarak sektördeki denetimlerini artırdı. 500 milyon lira ceza uyguladı. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında başlattığı denetimler sonucu, lüks araç kiralama sektöründe büyük bir başarı elde edildi. Yapılan incelemelerde, 5 Şarj bin 600 firmada toplam 1,7 milyar lira tutarında kayıt dışı hasılat tespit edildi. Bu durum üzerine, söz konusu firmalara 5 Şarj00 milyon lira tutarında ceza kesildi.

Kayıt Dışı Ekonomik Faaliyetler

Araç kiralama sektörünün son yıllarda hızla büyümesi ve bu alandaki firmaların sayısındaki artış, Maliye Bakanlığı'nın dikkatini bu sektöre çekti. Özellikle lüks segment araç kiralayan şirketlerde kayıt dışı gelir elde etme eğiliminin olduğu tespit edildi. Bu nedenle de araç kiralama sektörü için tuşa basıldı.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği tarafından yayınlanan verilerle, operasyonel araç kiralama sektörünün bu yılın ilk 6 ayında 43,4 milyar liralık yeni araç yatırımı yaparak filosuna 34 bin aracın katıldığı bilgisi verildi. Denetimlerde bu veriler de dikkate alınarak, sektörün gelirlerinin daha etkin denetlenmesi adına yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışmalar kapsamında lüks segment araç kiralayan şirketlerden başlanarak denetimler yoğunlaşarak, GİB tarafından araç kiralama şirketlerinin gelir beyanları ve mali kayıtları ile Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan veriler kapsamlı bir şekilde analiz edildi.

Yapılan analizler sonrasında ise 5 Şarj bin 600 araç kiralama işletmesi mercek altına alınarak, söz konusu sektörde beyan edilmemiş gelirler, kayıt dışı çalışanlar ve faaliyetler belirlendiği tespit edildi. Denetimler sonucunda ise 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edilerek, 5 Şarj00 milyon lira ceza kesildi.

Söz konusu denetimlerde, Gelir vergisi matrahında 637 milyon lira, kurumlar vergisi matrahında 195 Şarj milyon lira fark tespit edildi. KDV'de 904 milyon liraya varan matrah farkı belirlenirken yaklaşık 4 bin tutanak düzenlendiği saptandı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800