Ultra zenginlerden Davos’a 'zengini vergilendirin’ çağrısı

Ultra zenginlerden, ultra şaşırtıcı çağrı. Aralarında Disney’in varisi Abigail Disney’in de olduğu 205 milyarder, Dünya Ekonomik Forumu’na gönderdikleri ortak mektupta, liderlere seslendi: “Eşitsizliğe karşı bizden servet vergisi alınsın."

1 8 ZENGİNLER DİYOR Kİ ZENGİNİ VERGİLENDİRİN
ZENGİNLER DİYOR Kİ ZENGİNİ VERGİLENDİRİN

 “Tax the rich,  “Zengini vergilendir” 16 Ocak’ta İsviçre’nin Davos kasabasında başlayan ve bugün sona erecek olan Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yıllık toplantısının gündemine oturdu.

 Sloganın bulunduğu pankart, WEF zirvesi başlamadan önce Davos’ta düzenlenen iklim protestosunda açıldı…

2 8 ULTRA ZENGİNLERDEN ULTRA ŞAŞILASI MEKTUP

Dün de dünya genelinde büyük serveti olan 205 kişi, WEF’e katılan liderlere açık bir mektup yazarak, “Ultra zenginden vergin alın ve bunu hemen yapın” dedi.

Mektuba imza atanlardan ikisi, Disney’in varisi Abigail Disney ve “The Hulk” filminin aktörü Mark Ruffalo.  Aşırı zenginlerin vergilendirilmesi çağrısı yapan ekip, halkın yaşam maliyetini hafifletmeye yardımcı olmak için aşırı servetle mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

3 8 AŞIRI SERVETİN BEDELİ BAŞLIKLI MEKTUP

“Aşırı servetin bedeli” başlıklı mektupta şu ifadeler yer aldı:

• “Bu basit, sağduyulu bir ekonomik çağrı. Bu hepimizin hak ettiği, ortak iyiliğimiz ve daha iyi bir gelecek için bir yatırım. Milyonerler olarak bu yatırımı yapmak istiyoruz.”

• “Demokrasiyi korumak ve işbirliği sağlamak, daha adil ekonomiler oluşturma çabalarını gerektirir. Bu, halletmeleri için çocuklarımıza bırakılacak bir konu değil.”

4 8 ŞİMDİ SÜPER ZENGİNİ VERGİLENDİRME ZAMANI
ŞİMDİ SÜPER ZENGİNİ VERGİLENDİRME ZAMANI

• “Şimdi, aşırı zenginle mücadele için doğru zaman. Şimdi, süper zengini vergilendirme zamanı.”

5 8 ANNE BABALAR AÇ ÇOCUKLARINI DAHA FAZLA İZLEYEMEZ

• “Bu konuyla ilgili hareketsizlik bizi felakete götürür. Zengin servetini düşünürken; toplumlar belirli ağırlıklardan fazlasını kaldıramaz, anne babalar da aç çocuklarını daha fazla izleyemez.”

• “Harekete geçmenin bedeli, geçmemenin bedelinden çok daha ucuz olacaktır. O yüzden işe koyulmanın vakti geldi.”

6 8 BENİ ŞİMDİ VERGİLENDİR

Mektuba imza atanlardan biri de “taxmenow” (Beni şimdi vergilendir) oluşumunun kurucularından Marlene Engelhorn… 31 yaşındaki Avusturyalı influencer, İngiliz basınına şöyle konuştuı:

“Tüm dünya, çözümü biliyor aslında: Ultra zengini vergilendirmeliyiz. Demokrasinin güvenliğini, toplumu ve gezegeni düşünüyorsak, bunu yapmalıyız.

Ya karar vericilerin bunun için cesareti yok ya da bu sesleri duyma ihtiyacı duymuyorlar. O zaman da şu soru akla geliyor: Onları ne ya da kim durduruyor?”

7 8 GREENPEACE’DEN ZENGİNLERE ÖZEL JET TEPKİSİ

“Parçalanmış bir Dünyada İşbirliği” konseptl altında toplanılan Davos’a bazı katılımcıların özel jetleriyle gelmesi tepki çekti.

Uluslararası ajanslar, katılımcıların özel jetlerinin Duebendorf’taki İsviçre Hava Kuvvetleri Üssü’nde sıralı park edildiğini ve yer kalmadığını öne sürdü. Doğa ve çevre sorunları üzerine yoğunlaşan sivil toplum kuruluşu Greenpeace de özel jetlere tepki gösterdi.

8 8 40 ÖZEL UÇAK DAVOS’A İNİŞ YAPTI

Özel jetlerin trenlerden 50 kat daha fazla çevreye zarar verdiğini belirten Greenpeace yetkilileri geçen yıl bir hafta boyunca bin 40 özel uçağın Davos’a iniş yaptığını ve bu durumun büyük bir çevre kirliliği yarattığını duyurdu:

“Geçen yıl Davos’a gelen özel jetlerin karbondioksit salınımı 350 bin otomobilin çıkardığı karbondioksite denk.”

Yorumlar
Kalan Karakter 800