Türkiye'de et, balık, tavuk tüketimi zorlaştı! Her 10 kişiden 4'ü...

Avrupa'da nüfusun neredeyse tamamı et, balık, tavuğu rahatça tüketirken, Türkiye'de durum böyle değil. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 10 kişiden 4'ü sofrasına bu ürünleri koymakta zorlanıyor.

Avrupa'da nüfusun yüzde 97'si, iki günde bir et, tavuk veya balık tüketiyor. Ancak Türkiye'de durum farklı; her 10 kişiden 4'ü, bu öğünleri karşılayacak maddi güce sahip değil.

Sözcü'nün aktardığı, Avrupa Birliği'nin resmi istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, 27 üyeli AB ülkelerinde 2022'de iki günde bir et, tavuk veya balık tüketemeyenlerin oranı yüzde 8.3 oldu. Yani, Avrupalıların yüzde 91.7'si bu öğünleri karşılamakta zorlanmıyor.

Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde bu oran daha yüksekken, İrlanda ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi gibi ülkelerde daha düşük görüldü.

Et, tavuk, balık masrafları karşılanamıyor

Türkiye ise Eurostat'a göre, 2022'de AB ortalamasını 5'e katlayarak, iki günde bir et, tavuk veya balık içeren yemek masrafını karşılayamayanların oranı yüzde 41.5 oldu. Bu, Romanya'nın oranını neredeyse ikiye katlayarak ikinci sıraya yerleşti.

TÜİK'in en güncel verilerine göre, 2023'te de Türkiye'de vatandaşların yüzde 39.2'si, iki günde bir et, tavuk veya balık içeren yemek masrafını karşılayamadığını belirtti.

Etiketler et Ekonomi balık tavuk
Yorumlar
Kalan Karakter 800