Konut piyasasında değişim rüzgârları! Satışlarda düşüş devam edecek mi?

KONUTDER'in son anketine göre, 1. el konut satışlarında ve yabancıya satışlarda düşüş devam edecek, konut üretiminde azalma bekleniyor.

Güncelleme:

KONUTDER'in Ekim-Aralık 2023 Üretici Beklenti Anketi, 1. el konut satışlarında ve yabancıya satışlarda düşüş öngörüyor, bunun konut üretimini azaltacağını belirtiyor.

Konut piyasasında durgunluk devam ediyor!

KONUTDER'in Ekim - Aralık 2023 Üretici Beklenti Anketine göre, birinci el konut satışlarında ve yabancıya satışlarda yaşanan düşüşün devam edeceği, bu da konut üretiminde azalmaya yol açacağı tahmin ediliyor. KONUTDER'in son anketine göre, konut piyasasında işler pek de parlak görünmüyor. Anketin sonuçlarına göre, birinci el konutların ve yabancı yatırımcılara yapılan satışların azalma eğiliminde olduğu belirtiliyor. Bu da demek oluyor ki, konut üretimi de azalacak gibi duruyor.

Ankete katılan markalı konut üreticisi firmaların en tepesindeki isimlerin beklentilerine dayanarak yapılan bu değerlendirmeye göre, konut satışlarında yaşanan düşüşün sürmesiyle kira ve satış fiyatlarında da bir gerileme bekleniyor.

Anket sonucu ne çıktı?

Konut ve Gayrimenkul Derneği Başkanı Ramadan Kumova, sektörde yürütülen çalışmaların gayrimenkul alanı için hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Kumova, özellikle İstanbul başta olmak üzere ülke genelindeki konut ihtiyacını belirlemek amacıyla başlatılan araştırmaların sektörün geleceği açısından kritik olduğunu vurguladı. KONUTDER'in Ekim – Aralık 2023 dönemine ait Üretici Beklenti Anketi sonuçlarına göre, 2024'ün ilk altı ayına ilişkin markalı konut üreticilerinin beklentileri ortaya çıktı.

Sonuçlara göre, birinci el konut satışlarında beklenen düşüşün devam edeceği, yabancılara yapılan konut satışlarında azalma öngörüsünün arttığı, konut fiyatlarında artış beklentisinin azaldığı ve maliyetlerdeki yükselişin devam edeceği öne çıkıyor. Konut üretiminde azalış beklentisi yüksekken, kentsel dönüşüm alanında ise artış umutları canlı durumda. Fakat kredi faizlerindeki beklenen artışın düşük olduğu görülürken, kredili konut satışlarında düşüş beklentisi artıyor. Tüm bu veriler, sektörün 2024'ün ilk yarısında durağan bir döneme girebileceği yönünde işaretler taşıyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800