IQ güçlendirmek için uzmanların tavsiye ettiği 5 adım!

Eğer çocuğunuzun zeka gelişimine katkı yapmak istiyorsanız, tatil dönemleri önemli bir fırsat. Çocukluk çağında IQ yükseltmek için bilimsel araştırmalar ne öneriyor?

Çocuklarınızla bir arada daha çok zaman geçirdiğiniz bu dönemlerde, onlara günlük tutma alışkanlığı kazandırabilir, uzak bir akrabanıza mektup yazdırabilirsiniz.

Araştırmalar; mektup, not, makale, şiir ya da günlüğümüze yazdığımız metinleri elle yazmanın beyin faaliyetlerine iyi geldiğini gösteriyor. Klavyeyle yazı yazmanın aksine elle yazı yazmak daha fazla motor becerisi ve beynin etrafındaki “okuma devresi” denilen halkalar topluluğunu kullanmayı gerektiriyor.

Böylece beyinde, daha geniş bir kısmın etkinleşmesi sağlanıyor. Hesaplama yaparken ve sanatsal düşünürken beynin farklı tarafları kullanılırken yazı yazmak, özellikle de bitişik el yazısı kullanmak, beynin iki tarafını da uyarıyor. Çocukluk çağında yazı yazmak da IQ’yu olumlu etkiliyor.

IQ GÜÇLENDİRME İÇİN UZMANLARIN TAVSİYELERİ

 Çocuklara 5 adımda yazı yazma alışkanlığı kazandırmak için ise uzmanlar şu tavsiyelerde bulunuyor:

Türkçe veya yabancı dilde günlük tutmaları için onları destekleyin. Kendi dilinde günlük tutmak ifadeyi ve gözlem gücünü geliştirirken, farklı bir dilde yazı yazmak kelime hazinesini zenginleştirir ve dilbilgisi kurallarının daha kolay öğrenilmesini sağlar.

⇒ İyi yazmanın ön koşullarından biri çok okumaktır. Çocukların yerli ve yabancı yazarlardan, nitelikli eserler okumasını sağlayın. Birlikte kütüphane ziyareti yapın ve yaz döneminde her hafta ödünç kitap almasını sağlayın.

Uzaktaki aile büyüklerine bayram kartı, mektup yazmaları için onları yüreklendirin. Bu çalışmalar sadece ifade becerilerini değil, el yazılarını da güzelleştirecektir.

Akranları ile oyun oynarken kendi oyunlarını yazıp sahnelemeleri için onları destekleyin. Oyun yazma becerisi sayesinde çocuklar küçük yaştan itibaren hayal güçlerini daha iyi kullanabilir, gerçekle hayal ürününü daha rahat ayırmayı öğrenebilirler.

Yaşlarına uygun öykü, şiir, edebiyat yarışmalarına katılmaları için öğretmenleri ile işbirliği yapın. Pek çok ünlü şair ve yazar çocukluk yaşlarından itibaren edebiyatla bu yöntemle tanışmıştı.

Etiketler Eğitim
Yorumlar
Kalan Karakter 800