Hamsi ihracatında artış: 25 ülkede alıcı buldu

Türkiye'nin bu yılın ocak-eylül dönemindeki hamsi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 9 milyon 698 bin 356 dolar seviyesine yükseldi. Hamsi, yılın 9 ayında 25 ülkenin sofralarında yer aldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin verilerine göre, Türkiye'nin bu yılın ocak-eylül dönemindeki hamsi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 9 milyon 698 bin 356 dolar seviyesine yükseldi. İhraç edilen hamsi miktarı da 1510 tondan yüzde 5 artarak 1589 tona çıktı.

Hamsi en çok hangi ülkelere satıldı? 

Üçüncü çeyrekte Fransa, Belçika ve Almanya başta olmak üzere 25 ülkeye hamsi satıldı. Fransa'ya yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7'lik bir artış yaşandı. Bu ülkeye 539 ton hamsi ihraç edilerek 3 milyon 672 bin 95 dolar gelir elde edildi. Fransa'yı 2 milyon 940 bin 200 dolarla Belçika ve 824 bin 690 dolarla Almanya izledi.

Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre Lübnan, Irak, Moldova, Malezya ve Somali'ye de hamsi satışı gerçekleştirildi.

Yıl sonu beklentisi yüksek

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsi ihracatının yılın son çeyreğine artışla başladığını belirtti. Ayrıca, deniz suyunun soğumasıyla artan hamsi avının, ihracatın da artmasına neden olacağına dikkat çekerek yıl sonu beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.

Gürdoğan ayrıca, hamsinin işlenmiş ürün olarak ihraç edilmesinin önemli bir potansiyele işaret ettiğini vurgulayarak, "Son dönemlerde hamsinin işlenmiş ürün olarak ihracatı her geçen yıl artıyor. Ürün çeşitliliğinin artması da ihracata olumlu bir katkı sağlıyor." şeklinde konuştu.

Etiketler hamsi
Yorumlar
Kalan Karakter 800