Kadının erkekten fazla kazanması ilişkileri nasıl etkiliyor?

Hayat müşterek. Kadınlar da, erkekler de çalışıyor ve para kazanıyor. Ancak, ilişkilerde kadın erkekten daha fazla para kazandığında bu durumu erkekler nasıl karşılıyor?

Geleneksel ilişkilerde evin geçimini sağlayanlar erkeklerdi, kadınlar çocukları büyütürdü. Filmler, televizyon programları, reklamlar, aile yapısının bu versiyonunu gösteriyordu. Zaman değişti fakat erkeklerin gelişen iş bölümü hakkında hisleri ne durumda? İşte araştırma sonuçları.

GÜÇ DİNAMİĞİ

Patrick Coughlin ve Jay C. Wade, erkeklerin daha fazla para kazanan kadınlarla beraber olduğu ilişkilerin dinamiklerini inceledi. 

Erkeklerin evin geçimini sağlayan kişi rolünün ‘Cinsiyete dayalı evlilik davranışı için kurumsallaştırılmış kurallar’ ile uyumlu olduğunu ve kocanın aile birimi içindeki güç ve otoritesini desteklediğini kabul ettiler. Eşinden daha az kazanan bir erkeğin, eve bakma ve erkeklik arasındaki bağlantıyla desteklendiğini belirttikleri bu geleneksel cinsiyet rolünden uzaklaştırılmasının bir sonucu olarak bir boşluk algılaması olacağını paylaştılar.

Erkeklerin daha fazla para kazanan ve bu nedenle toplam aile gelirine daha fazla katkıda bulunan eşlerle evli olduklarında psikolojik iyi olma hallerinin azaldığını belirttiler.

Coughlin ve Wade ayrıca ‘Erkeklerin bir kültürün erkeklik tanımını kabul etmesi veya içselleştirmesi ve kültürel olarak tanımlanmış erkek davranış standartlarına bağlılık hakkındaki inançları’ olarak tanımlanan erkeklik ideolojisini tartıştı. Erkeklik ideolojisi ile romantik ilişki kalitesi arasındaki ilişkinin kısmen gelir eşitsizliğinin algılanan önemine dayandığını buldular.

Özellikle, daha fazla para kazanan kadınlarla ilgilenen daha geleneksel erkeklik ideolojisine sahip erkeklerin, bu tür erkeklerin gelir eşitsizliğine verdikleri önem nedeniyle daha düşük kaliteli ilişkilere sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu söylediler.

Daha geleneksel olmayan erkekliğe sahip erkeklerin, yüksek romantik ilişki kalitesinin keyfini çıkarırken, gelir eşitsizliğini çok az ya da hiç önemli olmayan bir ilişkisel faktör olarak göz ardı etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.

Araştırmacı Hania Fei Wu, evlilik ve gelir durumu arasındaki bağlantıyı incelemiş ve eşlerden daha fazla kazanan kocaların yaşam memnuniyetinin arttığını bulmuştur.

Yararlanıcı etkisinin en çok orta ekonomik statüye sahip ailelerde fark edildiğini, daha yüksek gelirli eşlerin ‘mutluluk cezasının’ tüm mali koşullara sahip ailelerde evrensel bir fenomen gibi göründüğünü kaydetti. Önceki araştırmalarda olduğu gibi Wu, cinsiyete dayalı gelir eşitsizliğinin etkisini ve cinsiyet ideolojisinin rolünü kabul etti.

Zamanın değiştiği ve dolayısıyla ilişkisel roller ve sorumluluklara ilişkin geleneksel görüşlerin değiştiği görünüyor. Çağdaş kadınlar, geleneksel olarak erkekler tarafından doldurulan birçok işte çalışıyor ve bazen buna göre eşlerinden daha fazla para kazanıyor.

Ancak ilişkilerde kalite önceliklere bağlıdır. Güven, sevgi ve saygıya odaklanan çiftler, tipik rollere ve klişelere odaklananlardan daha mutludur.

İş hayatındaki kadınlar hakkındaki 10 yanlış düşünce!İş hayatındaki kadınlar hakkındaki 10 yanlış düşünce!Kadınların yönetici seviyesine gelirken karşılaştığına inanılan 10 mit ve gerçekler...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800