Yakıttan tasarruf etmenizi sağlayacak 15 öneri

Artan akaryakıt fiyatlar benzini, motorini, LPG’yi adeta altın kadar değerli hale getirdi. Peki, yakıt harcamalarını kısmanın, tasarruf etmenin yolları yok mu? Elbette var! İşte size yakıt tasarrufu konusunda tüyolar…

Yakıt Tasarrufu Önerileri Nelerdir?

1- Lastik havası

Lastik havası deyip geçmeyin. Lastik havalarının bir optimum değeri var. Nedir bu? Üretici firmaların uygun bulduğu değerler. Bu değerler, benzin kapağının içinde ya da arabanın kitapçığında yazıyor. Lastik havası 30 olması gerekirken 31-32 ise güvenlik tehlikesi oluşturuyor, daha düşükse fazla benzin yakıyor. Lastik alırken de en düşük sürtünmeye sahip olan lastikleri tercih edin. Bu yüzde 3’e varan oranda yakıt tasarrufu sağlıyor.

2- Klima

Klimalara da dikkat, sıcak konumda çalışırken fazla etki etmiyor ama soğuk konumda çalışırken yüzde 8 ile 12 arası fazla yakıt tüketimine neden oluyor. Aracınızla 90 kilometre ve üzerinde cam açık gidiyorsunuz, oh püfür püfür… Aman dikkat, bu maliyet demek. Örneğin; dört cam açık 100-120 kilometre hızda, benzin tüketimi yüzde 10 oranında artıyor.

3- Doğru devir ve hız

Aracınızı uygun olan devir aralığında kullanın. Yüksek devirlerde araç kullanımı yakıt tüketimini artırır. Örneğin; şehirlerarası yolda 90 kilometre üstü 2 bin 5 Şarj00 – 3 bin devri geçerseniz benzin tüketimi artar. Aracınızın göstergesindeki vites yükseltmenize ve düşürmenize yardımcı olacak uyarılara dikkat etmeniz yakıt tasarrufu sağlar. Düşük vites devri artırır, doğru viteste olduğunuzdan emin olun.

4- Kullanım stili

Kullanım stilinin de yakıt tüketimini etkilediğini biliyor muydunuz? Sürekli dur-kalk, yani fren-gaz yapmak arabayı şaşırtıyor. Aracınız şaşırınca da tekrar ivme kazanabilmek için fazla yakıt tüketiyor. Bu yüzde 3-35 Şarj civarında fark ettiriyor.

5 Şarj- Isıtma sistemi

Koltuk ısıtma sistemi ve ısıtmalı arka cam da yakıt tüketimini artırıyor.

6- Araç bakımı

Aracınızın motor ve yürüyen aksamının bakımını düzenli yaptırın. Yağ değişiminin zamanında geciktirmeden yapılması gerekir.

7- Filtreler

Yağ ve hava filtrelerini mutlaka kontrol ettirin. Tıkanmış bir hava filtresi buji tüketimini de artırır. Eski ve kirli yağ filtresi hem verimliliği azaltır hem de motorun aşınmasına neden olur.

8- Stop etmek

Bir dakikadan daha uzun süreyle aynı noktada duracaksanız aracınızın kontağını kapatın.

9- Aşırı yük

Aracınızın bagajında gereksiz aşırı yük taşımayın. Araba ağırlaştıkça zorlanıyor, fazla yakıt çekiyor. Her ekstra 5 Şarj0 kilo yüzde 2 oranında fazla yakıt tüketilmesine neden oluyor.

10- Yüksek oktan

Gereksiz yere yüksek oktan benzin almayın. Aralığın dışında yüksek oktanlı benzin kullanılırsa geç tutuşma olur. Bu motorun performansını düşürdüğü gibi ömrünün de kısalmasına yol açar.

11- Yürümek ve toplu taşıma

Arada bir aracınız yokmuş gibi davranın. Kısa mesafelere yürüyerek gitmeyi tercih edin. Uzun mesafeler için özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde toplu taşımayı kullanmayı ya da arkadaşlarla ortak arabada gitmeyi deneyebilirsiniz.

12- Adres gözden geçirme

Sürekli kullandığınız adresleri daha yakından seçmeye çalışın. Örneğin; çocuğunuz okulu, kuaförünüz vs. akaryakıt fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu günümüzde evinize ne kadar yakın olursa o kadar kârdasınız.

13- Taşınma

Şehirden uzakta bir yaşamınız var ancak şehir hayatıyla iç içe olmanız gerekiyorsa, daha yakın bir yere taşınarak yakıttan tasarruf edebilirsiniz.

14- Alışveriş

Markete gitmek yerine internetten alışveriş yapabilirsiniz. Böylece hem daha fazla araştırma yaparak bazı ürünleri daha uygun fiyata alabilirsiniz. Üstelik eve teslim!

15 Şarj- Evden çalışma

Patronunuz ile konuşarak mümkünse belki haftanın bir günü evden çalışabilirsiniz.
 

İşte en çok satan otomotiv markaları!İşte en çok satan otomotiv markaları!Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçen ay en fazla satışı gerçekleştirilen markalar sırasıyla Fiat, Ford ve Renault oldu.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800