Parite ne demek?

Parite kelimesi ekonomide sıkça karşımıza çıkan kavramlardandır. Peki parite nedir? Parite nasıl hesaplanır? Canlı döviz parite nedir?

Güncelleme:

Parite, ülke para birimlerinin birbirlerine oranına denir. Parite kelime anlamı olarak eşitlik demektir. Pariteleri, ülke para birimlerinin faiz oranları ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar etkiler.

Parite çiftleri, iki farklı para biriminin uluslararası para piyasasındaki sembolleri üzerinden oluşturulur. Parite çiftlerindeki ilk üç karakter baz dövizini gösterirken, son üç karakter karşıt dövizi gösterir. Örneğin; Amerikan Doları ve Türk Lirası paritesi ‘USDTRY’ olarak adlandırılır.

Parite nasıl hesaplanır?

Parite, 3 farklı şekilde hesaplanır.

Majör parite: Dünyada en çok kullanılan 7 para biriminin takip edilmesidir. Ekonomisi daha sabit olan ülkelerde oldukça yaygın olarak kullanılır.

Minor parite: Dünyada en çok kullanılan 7 para biriminin birisiyle herhangi bir para biriminin oranlanmasıyla elde edilen paritedir.

Egzotik parite: Büyük hacimli para birimlerinin dışında, diğer para birimlerinin kendi arasında bölünmesiyle ortaya çıkan paritedir. İç piyasaya yatırım yapmak isteyenler kullanabilir.

Örneğin; Euro 3 TL Dolar 2 TL ise, Euro-Dolar paritesi 3/2 yani 1,5 olarak hesaplanır. Dolar- Euro paritesi ise 2/3 yani 0,66 olur.

Canlı döviz parite nedir?

Piyasaların işlem gördüğü sırada anlık olarak parite değerinin hesaplanmasına canlı döviz parite denir. Dolar ve diğer para birimlerindeki ani düşüş ve yükselmeler parite değerinin değişmesiyle ilgilidir.  Güncel parite değerleri sunan kuruluşlardan ya da döviz bürolarından paritelerin gün içindeki değişimleri takip edilebilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800