Bilinçli tüketici nasıl olunur?

Bilinçli tüketim için en sevdiğim tanımlama, diğer insanlar ve gezegen üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak için ne satın aldığımız, kullandığımız ve tükettiğimiz konusundaki seçimlerimizi bilinçli yapmamız. Kendi değerlerimizle uyumlu yaşamak için alışveriş yaparken de dikkatli olmak gerek...

Güncelleme:

Bilinçli Tüketici Nedir?

"Bilinçli tüketici" terimi, eylemlerinin ve satın aldıklarının çevrelerindeki dünyayı nasıl etkilediğinin farkında olan kişiler için kullanılıyor. Siz kendinizi bilinçli bir tüketici olarak görüyor musunuz? Yerel ürünler satın almaktan sürdürülebilir moda markaları seçmeye kadar pek çok karar bilinçli tüketim. 

Bilinçli tüketiciler etik olarak üretilmiş veya gezegen ya da toplum üzerinde olumlu bir etkisi olan ürünleri satın almak için bilinçli seçimler yaparlar. Sadece ne satın aldıklarıyla değil, aynı zamanda nasıl üretildikleriyle de ilgilenirler. Ürünlerin ekonomik değerlerinin yanı sıra sosyal ve çevresel etkilerine de bakarlar.

Nasıl Bilinçli Tüketici Olunur?

En önemli şey harcama alışkanlıklarımızın farkında olmamız. Her ay paramızın tam olarak nereye gittiğini öğrendiğimizde, hangi kategoriye ne kadar para harcayacağımız konusunda daha akıllıca seçimler yapabiliyoruz (gıda? Market? eğlence?). Bunu anladıktan sonra, satın alımlarınızın toplum veya çevre üzerinde nasıl olumlu bir etki yaratabileceğine bakmaya başlayabiliriz. İşte size üzerinde düşünmeye değecek 7 başlık;

  1. İhtiyaçlarınızın farkında olun: Bir şey satın almadan önce, ona ne için ihtiyacınız olduğunu ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir şeye zaten sahip olup olmadığınızı düşünün. Evde benzer faydayı yaratacak bir şey zaten var mı? İyice düşünün.
  2. Satın almadan önce araştırma yapın: İhtiyacınız olup olmadığına karar vermeden önce internette biraz araştırma yapın ya da arkadaşlarınıza ürünler hakkında sorular sorun. 
  3. İstek ve ihtiyaçlarınızın bir listesini oluşturun: İstediğiniz her şeyin bir listesini oluşturun, ardından bunu gerçekte neye ihtiyacınız olduğuyla karşılaştırın. İki liste arasındaki fark sizi şaşırtabilir! 
  4. Sadece karşılayabileceğiniz kadar satın alın: Yeni ürünler için alışveriş yaparken, bunların bütçenize uygun olduğundan emin olun. Bir şeyi sadece indirimde olduğu için veya iyi bir fırsat olduğu için satın almayın. 
  5. Pahalı bir şey satın almadan önce 24 saat bekleyin: Kendinizi pahalı bir şey satın almak isterken bulursanız (örneğin, bir elektronik cihaz ya da mobilya), satın almadan önce en az 24 saat bekleyin. Bu size paraya gerçekten değip değmeyeceğini ve başka bir yerde daha iyi bir anlaşma bulup bulamayacağınızı düşünmek için zaman verecektir. 
  6. Düşünmeden bir şey satın almayın: Düşünmeden satın almak, ihtiyacınız olmayan, istemediğiniz ve hatta hoşunuza gitmeyen alışverişlere yol açabilir! Satın almadan önce satın aldığınız her ürünün tüm ihtiyaçlarınızı karşılayan bir şey olduğundan emin olun. 
  7. Ödüllü veya nakit geri ödemeli bir kart alın: Para harcayacaksanız, karşılığında bir şey aldığınızdan emin olun. Bazı kartlar, bu kartla yapılan alışverişler için ödül puanları veya nakit iadesi sunar. Bu, zaten satın alacağınız şeylerden tasarruf etmek için iyi bir yol olabilir.

Bilinçli tüketim kolay bir iş değil, ancak hepimizin düşünmesi gereken bir şey. Sürdürülebilir bir dünyada yaşayabilmemiz için neyi neden satın aldığımız konusunda akıllı seçimler şart. Bir şey satın alacaksanız, uzun süre dayanacak ve uzun vadede faydalı olacak bir şey olduğundan emin olun.

Monay ile finansal hayatını yönet

Monay, 'Nasıl birikim yapılır' ya da 'Para yönetimi nasıl yapılır' ve 'Borçlarımı ödemeye nereden başlayabilirim' gibi sorulara Monay Yolculukları, Monay testleri ve kendi yapay zekası ile yanıt veren ücretsiz bir mobil uygulamadır. İndirmek ve daha fazlası için monay.com.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800