Meclis'ten Geçti: Enerji ve Maden Faaliyetlerine Yeni Düzenlemeler Geliyor

Kamuoyunda "Zeytinlik Yasası" olarak bilinen, enerji ve maden alanlarına yönelik önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Güncelleme:

Yeni düzenlemeler, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine belirli şartlar altında izin verirken, çevresel taahhütleri güçlendirmeyi ve enerji üretiminde teşvikleri artırmayı hedefliyor.

Zeytinlik Alanlara Maden İzni

Kabul edilen kanuna göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik sınırlı maden faaliyetlerine zeytinlik alanlarda izin verilebilecek. Ancak bu izinler, madencilik faaliyetleri sırasında zeytin ağaçlarının taşınması veya eş değer büyüklükte yeni zeytinlik alan kurulması şartına bağlandı.

Zeytin ağaçlarının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda ise, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kamu yararını dikkate alarak izin vermesi için belirli koşullar aranacak. Bu koşullar arasında, aralarında biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden görüş alınması ve belirlenen alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek alan ile eş değer büyüklükte yeni zeytinlik tesisi yer alıyor.

Meclis'ten Geçti: Enerji ve Maden Faaliyetlerine Yeni Düzenlemeler Geliyor resim: 0

Ayrıca, eklenen maddeye göre, taşınan zeytin ağaçlarından istenilen düzeyde verim alınamaması halinde ilave 1 zeytin ağacı daha dikilecek. Bu süreçte ise maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik verilecek ve bu zeytin sahası tesis edilmesi zorunlu olacak. Bu alanlarda tahsil edilecek rehabilitasyon bedeli ise 2 kat olarak belirlenerek çevresel telafi yükümlülüğü artırılıyor. Çevreyle uyum teminatını teminat mektubu ile vermiş olan yatırımcıların, bu teminatı 1 yıl içinde nakden yatırma zorunluluğu da getirildi.

Kanunla birlikte Çevre Kanunu'nda da önemli bir değişiklik yapıldı. "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı" ifadesi metinden çıkarıldı.

Bunda sonraki süreçte, "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı" olmadan projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı alınmayacak ve projeye yatırıma başlanamayacak aynı zamanda da ihale edilemeyecek. Bu düzenleme ile "ÇED Gerekli Değildir Kararı" ifadesinin neden olduğu yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Maden Kanunu'nda Yeni Tanımlar ve İndirim Süreleri

Maden Kanunu'ndaki bazı tanımlar da güncellendi. "Ruhsat bedeli" olarak belirtilen tanım "çevre ile uyum teminatı" çıkarılarak "rehabilitasyon bedeli" ayrı bir madde oldu. Kanuna ayrıca "Kurul", "Rehabilitasyon", "Rehabilitasyon bedeli hesabı" ve "Tahsil dairesi" tanımları yer aldı.

Enerji üretimine yönelik düzenlemeler de kanunda yer aldı. Alınan karar doğrultusunda rüzgar ve güneş enerjisi üretim tesislerine yönelik izin, kira ve irtifak gibi işlemlerinde uygulanan indirimlerin süresi 5 yıl daha artırıldı. Bu kapsamda, 31 Aralık 2030'a kadar işletmeye girecek elektrik üretim tesislerinden lisans tarihinden itibaren 15 yıl boyunca izin, kira, irtifak hakkı ve kullanma izni bedellerine yüzde 85 indirim uygulanacak.

Kabul edilen bu kanun teklifi, enerji ve maden sektöründe önemli bir dönüşümün kapılarını aralarken, çevresel hassasiyetleri de göz ardı etmeme çabası içinde. Düzenlemelerin uzun vadede sektöre ve çevreye etkileri merakla bekleniyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800