Cemal Çalımer
info@paradurumu.tv
TÜM YAZILARI
Dört Buçuk Dünya
Lekesiz masmavi, dingin mi dingin bir gökyüzü. Hemen altında çam ormanlarıyla donanmış dağlar, bahçeler, ağaçlar, kuşlar… Ortalıkta biz insanlardan eser yok. Sanki bir başına kafasını dinliyor doğa, kuş cıvıltılarından oluşan fon müziği eşliğinde.
Dante ve Constantinople (İstanbul)
Dün gece Dante’nin Cennet’inde geziniyordum. Kitabın 6. kantosunda yer alan ve göğün ikinci katını anlatan kısmında Bizans İmparatoru Constantinus ile karşılaştım.
Norm-al, Anormal...
‘Normal’ ve olumsuzu olan ‘Anormal’ terimlerine o kadar aşinayızdır ki, günlük konuşmamızda dilimize adeta pelesenk olmuşlardır.
(En kötü yasa yasasızlıktan, en kötü kural kuralsızlıktan iyidir.)
Dede ve Torun
Annenin işi vardı. İlkokula yeni başlamış torununu okul servisini karşılayarak dedesi alacaktı.
Özlenen İstanbul…
“Kadıköy’de yaşamak bir ayrıcalıktır!”
Kelebeğin Rüyası
“Güzel olan yaşamaktır, bir süre sonra öleceğimiz değil.”
Rüştü Onur- ‘Şair’
Şifreli Yaşam
(Giderek varlığımız sanallaşacak, duygu ve heyecanlarımız sembolleşecek ve ruhlarımız ikonlaşacak. Zavallı insancıklar... )
Kaçtır arıyorum, karşıma bir Allah’ın kulu çıkmıyor. Neymiş Teknolojiymiş! İnsanın sonu bu teknoloji yüzünden olacak. İnsanlar tuşlara, rakamlara mahkum oldu.
Çocuklar ve Yeni Yıllar
“Çocuklar sevgi ve umudun mabedidir.“
Doğa, İnsan ve Toplum
Biz insanlar, tıpkı hayvan ve nebatlar gibi doğanın bir parçasıyız. Onda var olur, onda yaşar ve onda haşir oluruz.
Çiçekler Neden Renklidir?
Sabah uyandığımda, bu soruyla açıyorum gözlerimi. "Çiçekler neden renklidir?" Bir anda afallıyorum. Sonrasında soruyu kulak ardı edip, yataktan kalkmaya yelteniyorum ancak yataktan kalkamıyorum. Soru kafamda asılı duruyor ve kulaklarımda çınlıyor. “Çiçekler neden renklidir?”
Her Şeye Rağmen Hayat Güzeldir!
Tam da suratında, sağ yanağının üzerindeydi! Başka yer bulamamıştı. Kendini bildiğinden beri hep oradaydı ve ona bir kabir azabı yaşatıyordu. Bakan herkes, dönüp bir daha bakıyordu. Bu yüzden sanki yargılanıyordu ya da en azından o böyle algılıyordu...
Akıl, Bilim ve Atatürk
17. yüzyıl, hatta 16. yüzyılın sonlarından başlayarak Osmanlı’da ‘Nizam-ı alemin’ ufku kararmaya başlar. Yeni yüzyıl boyunca da bu uğursuzluklar devam eder. Osmanlı orduları artık sınırlarda hırpalanmaktadır...
Hayal ve Gerçek
Şu kısacık ömrümüzün acaba ne kadarı hayal, ne kadarı gerçektir? 'Böylesi anlamsız ve saçma bir soru olabilir mi?' diyesi geliyor insanın...
Bir Tuhaf Yolculuk!
Gecenin bir saatinde evden çıktı. Nemli kaldırımları geçerek sinemanın yanındaki parka geldi. Uykusunun kaçtığı bazı geceler hep yapardı bunu...
Özveri ve Özverili Olmak (Özgecilik)
Özveri kavramı Arapça ‘fedakârlık’ yerine Türk Dil Kurumunca önerilmiş ve bu saatten sonra da dilimizde yerini alarak yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmış anlamı, içeriği ve sadeliği ile çok güzel kavramlarımızdan biridir.