Ekonomi

Altın Fiyatlarında Sert Düşüş Sonrası Goldman Sachs'tan 'Rekor Kırabilir' Tahmini

Altın fiyatlarında düşüş sonrasında tedirgin olan yatırımcılar, “altın fiyatları yükselecek mi? Altın fiyatları ne zaman yükselir? Sorusuna yanıt aramaya başladı. Beklenen açıklama Goldman Sachs’ta geldi! Sachs’tan 'Rekor Kırabilir' tahmini geldi:

Son haftalarda altın piyasasında hareketli bir seyir yaşanıyor. 22 Nisan'da rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı, ABD ile Çin arasındaki tarife anlaşması ve ABD Merkez Bankası (Fed) açıklamalarının etkisiyle üç haftayı aşkın bir sürede yüzde 8,5'ten fazla değer kaybederek yaklaşık 300 dolar eridi. Bu düşüşle birlikte gram altın da aynı dönemde 300 TL'den fazla değer kaybetti.

22 Nisan'da 3500 doları aşarak rekor kıran altının onsu, haftayı 3202 dolar seviyesinden kapattı. Gram altın ise 22 Nisan'da gördüğü 4305 TL rekor seviyesinden gerileyerek haftayı 4001 TL'den tamamladı. Kapalıçarşı'da ise cuma günü çeyrek altın 6733 TL, tam altın 26848 TL ve cumhuriyet altını 26832 TL'den alıcı buldu.

Goldman Sachs: Altın Yeniden Rekor Kırabilir

Altındaki bu sert düşüşe rağmen, ABD'li bankacılık devi Goldman Sachs perşembe günü yayımladığı bir analizde altın fiyatlarının yeniden rekor kırmasını beklediklerini açıkladı. Banka raporunda, Mart ayından bu yana küresel ekonomi ve piyasa oynaklığına ilişkin endişeler nedeniyle yatırımcıların altın varlıklarını artırdığına dikkat çekti. Goldman Sachs analistleri, bu yatırımcı ilgisinin yanı sıra merkez bankalarından gelen çok yıllık talebin de etkisiyle altın fiyatlarının yeni rekor seviyelere ulaşacağı yönünde tahminde bulundu.

ABD-Çin Tarife Anlaşmasının Etkisi

Altın fiyatlarındaki düşüşte etkili olan faktörlerden biri olarak gösterilen ABD-Çin tarife anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük tarifeleri sonrasında başlayan müzakereler sonucu Pazartesi günü duyurulmuştu. Anlaşmaya göre, 90 gün boyunca ABD'nin Çin'e uyguladığı tarifeler yüzde 145'ten yüzde 30'a, Çin'in ABD'ye uyguladığı tarifeler ise yüzde 125'ten yüzde 10'a indirilmişti. Trump'ın bu 90 günlük sürecin sonunda kalıcı bir anlaşma beklentisi de piyasalar üzerindeki tansiyonu düşürmüştü.

NOT: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.