Sizden Gelenler

'Yaşamak ne güzel şey' diye haykırmak! Fethi Denizmen yazdı...

'Önerilenler ne kadar fayda sağlar, bilinebilir mi, sanmam, En akılcısı "Yaşamak ne güzel şey“ diye haykıraraktan, kendini ve hayatı sev, umudun, yaşam sevincin ve iç huzurun her daim seninle olsun...'

Bazen şaşırdığın olur mu, sola mı sağa mı dönecektim diye bir yol ayırımında, ya da  kaç kere de gitmişliğim var arkadaşının evine, hep karıştırırım yönümü dediğin. Seneler önce gitmiştik diye hayal meyal hatırlıyorum, neresiydi, niye gitmiştik oraya, ismi neydi, yok yok gelmiyor aklıma, en iyisi sorayım rahatlayım dersin sanırım.

Tezgahtar kıza soruyorsun hani aroması taze naneyi andırıyordu, neydi o parfümün adı, yok yok o değil, galiba iç ferahlatıcı bir kokusu vardı. Yok o da değil. Aaa yeni tanıştığının birin adı sana hatırlatmaz mı parfümün adını.

Ne alaka değil mi. İşte burada ilişkisel – çağrışımsal bellek devreye giriyor.

Her gün yeni yeni bilgiler girmekte dağarcığımıza, bir gün yeni tanıştığın birinin ismi, bir başka gün garsonun önerdiği yeni bir yemek ismi, bisiklet sevdalısın yeni bir bisiklet yolu konumu keşfediyorsun. Onlarca yeni yeni sayısız bilgiler yaşam içinde.

Öğrendiğin bu bilgiler ne oluyor, depolanıyor, arama motorunu (!) tıkladın, çağırdın mı bilgiyi hoop geliyor sana. Her tıklayışta geliyor mu acaba. Baştan alalım, yeni bilgi önce edinilir, konsolidasyon süreci ile güçlendirilir ve sonunda uzun süre bellekte depolanır.

Karmaşık bir beyin yapısı olan hipokampus (Hippocampus) öğrenme, hafıza ve yön bulma için hayati öneme sahiptir. Diğer bir deyişle beynin hafıza merkezi olarak bilinir.

Hipokampus işlevini geliştirmek için;

  • Hayatın akışında depolanmış olan bilgiler, bir bakıma arama motoru olan ilişkisel  hafızamızı geliştirmek için araştırmalar neticesinde yapılan önerilenlerden ve benim yaşamdan damıttıklarımdan bir demet aşağıda bulabilirsiniz;
  • Bol bol kitaplar okumak, yeni şeyler öğrenmek, bilgiye ve çevreye meraklı olmak,  yeni ve gelişmekte olan dijital teknolojiye ilgi, merak ve öğrenmek.
  • Hareketli yaşamın olsun, aerobik egzersizler yapın, bol bol yürüyüş, bisiklete binmek, yüzmek, kürek çekmek ve dahi dans etmek, yeni danslar öğrenmek, hatta salon dansları dahi.!
  • Briç, satranç gibi zeka ve hafıza oyunları öğrenme, oynama, bulmacalar çözme beynin yeni hücreler üretmesini sağlar.
  • Zihinsel sağlık da önem arz etmekte. Mutluluk hormonunu arttırmak için gayret göstermek. Bazı besinler, güneş, stresten uzak olabilmek, iyimser umutlu ve yaşam sevinçli olmak.
  • Beyini şaşırtmak. Yolunu değiştirip, evine ofisine farklı yollardan gitmek.
  • Balık yemek, kahve içmek, bitter çikolata tüketmek.

Önerilenler ne kadar fayda sağlar, bilinebilir mi, sanmam, En akılcısı “Yaşamak ne güzel şey“ diye haykıraraktan, kendini ve hayatı sev, umudun, yaşam sevincin ve iç huzurun her daim seninle olsun, stresten uzak dur ya da yönet, biriktirdiğin güzel dostlarla zamanı paylaş sofra meclislerinde anılarını da paylaşaraktan, zira yok hiçbir şeyin reçetesi, sana seni ne iyi hissettirir sadece sen bilebilirsin.

Sevgi ile yaşa.

Suadiye

21 Şubat 2023