Sizden Gelen Hikayeler

Limit artışına sevinsek mi, üzülsek mi?

Evkaftan Mütekait Hamdi Bey arkadaşları ile keyifli bir öğle yemeği sohbeti sonrası epeydir cevap alamadığı ihtiyaç kredisi talebinin son durumunu öğrenmek ve rica da bulunmak için gittiği bankasından yine yeniden eli boş döner.

Halbuki hayalleri vardır, hayat arkadaşı Hande ile şöyle uzun zamandır bir tatil yapamadıkları gibi bazı ihtiyaçlarını dahi karşılayamamışlardı. Bazı istekler arzular da var ancak nerede onları karşılayacak olanak.

Halbuki duyuyordu etraftan, arkadaşlardan, kredi kartı limit arttırım talebinde bulun, faizsiz kredi sahibi olursun diye de buna pek yanaşmıyordu fazla açılırız diye.  

Aslında son zamanlarda kredi kartı sahibi olan hemen herkes bankası tarafından aranarak, yazılı ve sözlü mesajla ya da telefonla, limit arttırma teklifinde bulunmakta, hatta tıkla mesajı ya da evet de telefonundan artsın limitin diyen bankalarda var.

İlk duyduğunda hoşuna gidiyordur belki de demek ki kredisi yüksek biriyim ki bankam limitimi arttırmak istiyor hem de hayal edemeyeceğim bir rakama.

Zaten pahalılık artmaya fiyatlar uçmaya devam ederken ben niye geride ve kısıtlı kalayım. Hani bir gezi tur firmasını arasam da güzel bir geziye katılsak, moral toplasak.  Zaten tatil yapmak bir ihtiyaçtır denmiyor mu.

Hamdi Bey bu düşüncelerle eve gelir, kapıyı çalar yüzü düşük olarak, ancak Hande Hanım yüksek ses ve güler yüzle eşini içeri buyur ederken;

- “Hamdiii, müjde, statümüz yükseldi bugün, bir evet denem yetti de arttı bile, senin ihtiyaç kredisi talebine de gerek kalmadı artık.”

- “Ne diyorsun Hande, nedir seni bu kadar sevindiren, neye evet dedin?”

- "Bankadan aradılar, uzun yıllardır müşterek kredi kartımızı hiç arttırmamışız ve ödemelerimiz de düzenli imiş, limitimizi 15 bin liradan 60 bin lirayı arttırdılar, artık rahatız..!”

Bankalar da kendi cephesinden haklı, kurlar yükseliyor, mal ve hizmetlerin fiyatları devamlı artıyor, kart sahiplerinden şikayetler ve artım taleplerine cevap vermek durumunda kalıyorlar.

Hamdi Bey derin bir nefes aldıktan sonra - “Limitimiz 15 binden 60 bine mi arttı doğru dimi yanlış duymadım.”

“ Eveeet, ne güzel bir çok kez heves edipte alamadığımız şeyler vardı, indirimlerde başladı, aaa elbiseleri koyacak yer bulamıyoruz bi de dolap alırız internette yarış içindeler satıcı firmalar.”

Artan limitlerle gece uykuya dalmadan önce güzel hayaller ve rüyalar dileyelim Hamdi Bey ve Hande Hanım’a, biz dönelim yarınlara.

ARTAN LİMİTİ DOĞRU YÖNETİYOR MUYUZ?

  • Limitin yüksekse dikkatinde o derece yüksek olmalı, önce düşün bakalım limitin kadar yeterli ödeme gücün ve gelirin var mı,
  • Düşünmeden harcarken limitteki paraları, sen memnun, ailen memnun, bankan memnun. Ya sonrası.
  • Bu limitin sahibi kim, sen misim, elbette hayır, sen değilsin, peki ne öyleyse, aklının bir köşesinde hep bilinsin ki, bu limit bankanın sana sağladığı kredidir, gelirinle limitin eşdeğerli olsun ki güzellik güzelliklerle devam etsin hüsran yaşamayalım.
  • Limit gelirine kıyasla yüksek ise ve aylık ekstrenin tamamını ödeyemeyince yüksek faizlerle birlikte borç yükünün de giderek artacağını ve bir gün tamamen nakit avansa minimum borç ödeme fasit dairesine düşebileceğini de dikkate almak çok önem arz etmekte.
  • En doğrusu gelir gider aylık bütçe yapmak.    

Son olarak, tekrar vurgulamak isterim ki; kredi kartı limit artım talebini yaparken veya bankadan arttıralım teklifi aldığında bir değil bir kaç kez düşünüp hesap yapmak en akılcı yol olabilecektir.

KREDİ KARTI LİMİTLERİNİZ BUHARLAŞMASIN;

Başladı alışverişler, reklam bombardımanı altında yaratılan taleplerle internetteki alışveriş sitelerinden yapılan alışverişlerde kartınız ne kadar güvende acaba. Karşına çıkan web sitesi gerçek mi, av bekleyen kopyalanmış hali mi? Ama 3D sistemi ile bankamdan onay alıyorlar, olmaz bir şey diyorsan, deme, olabilir her şey.

İçin gerçekten rahat mı, bu global dünyamızda alın teri dışında çok kolay para peşinde olan internet hacker’ları, kart kopyalayanlar, kart numaranı, arkasındaki üç haneli numara dahil elde edip, bir gece, özellikle yurt dışından, limitinizin tamamın çekebileceklerini aklımızın bir köşesinde tutalım..

Artan limitlerinizi, madem arttırdınız, korumasını da iyi bilmek konusunda neler yapabileceğini araştırmanda önem arz edebilir.

Olmaz olmaz deme, oluyor, olunca da hayda önce kart iptali, sonra harcama itirazları, şu bu, ya gelir mi geri uçan parlar, limitte limit bırakmamışlar, olmaz, olamaz, keşke düşük mü bıraksaydın limitini.

Güvenle yollar araştır sor soruştur, internet harcamalarına kartlarını kapalı tutman, sanal kart bastırman, banka kartı kullanman gibi.

Bu konuda aşağıdaki linkten yapılan uyarıları da dikkatle okumanızı ve not almanızı önemle öneririm.

Kredi kartınızın güvenliği için bu 5 uyarıya dikkat!

Sahte gıdalarla dolu olduğu gibi dünyamız bin bir değişik sahtelerle dolu. Kolay ve hızlı para peşinden koşanlarla, hayat benim için güzel olsun gerisi ilgilendirmez diyenlerle dolmakta giderek dünyamız, malum insanoğlunun istekleri sonsuz ancak bunları karşılayabilecek kaynakları kıt dünyamızın.

13 Ekim 2022
Heybeliada

Kart kullananlar! Haydi 'kredi kartı ehliyeti' testine Türkiye’de kredi kartı sayısı 86 milyona, banka kartı sayısı 151 milyona, ön ödemeli kart sayısı da 51 milyona yaklaştı. Peki kredi kartı ehliyeti var mı? Nasıl araba kullanmak için ehliyete ihtiyaç varsa kredi kartı kullanmak için de olmalı. Kalemleri hazırlayın, teste başlıyoruz…