Sağlık

Ruhsal ve fiziksel acıyı bitirmek için affedin!

“İş arkadaşlarım beni kıskanmasaydı işten çıkarılmazdım”, “Üniversitede istediğim bölümü okusaydım şimdi daha mutlu olur ve işimde başarılı olurdum”… Kişilerin yaşadığı ruhsal ve fiziksel ıztırapların bir kısmı affedememekten kaynaklanıyor.

AFFETMEMEK HAYATI ZORLAŞTIRIYOR

Kişi gerek kendisini gerekse bir başkasını affettiğinde o olayla ilgili zihinsel meşguliyeti ve bu meşguliyet sonucu yaşadığı hırpalanma sona eriyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, affetme güçlüğü yaşamanın kişinin hayatını zorlaştırdığını söylüyor.

 Ünsalver: “İnsanların yaşadığı ruhsal ve fiziksel ıstırapların bir kısmı affedememekten kaynaklanır. Herkesin başına hiç beklemediği bir anda, kontrolü dışında deprem, trafik kazası, aldatılma, işten çıkarılma gibi olumsuz bir olay gelebilir. Bu tür olayları kimileri unutup geride bırakırken, kimisinin hayatı tümden değişip, yaşadığı acı hayatını yönetmeye başlar.

Geçmişin değiştirilemeyeceğini herkes bilse de zihin hesaplar peşine düşer. Keşkeler, acabalar… “Eşime daha sıcak davransaydım beni aldatmaz mıydı?”, “Eğer yola daha geç çıksaydım o kazayı yapmaz mıydım?”, “İş arkadaşlarım beni kıskanmasaydı işten çıkarılmazdım”, “Üniversitede istediğim bölümü okusaydım şimdi daha mutlu olur ve işimde başarılı olurdum”…

Bu düşünceler affetme güçlüğünden kaynaklanır. Kişi gerek kendisini gerekse bir başkasını affettiğinde başına gelmiş olan talihsiz olayla ilgili zihinsel meşguliyeti ve bu meşguliyet sonucu yaşadığı hırpalanma da sona erecektir. Bu meşguliyetin en kötü tarafı artık her şey geride kalmışken ve kişi hiçbir şey yapamayacak haldeyken zihninin sürekli geri dönmek suretiyle geçmişin acısını bugüne taşıyor olmasıdır.

Olay geçmişte kalmış olsa da duygular hep tazedir ve acı bitmek bilmez. Bu yüzden acınızı bitirmek istiyorsanız affetmek işe yarayacaktır.”