Haber

Sağlıklı Bir Gülüşün 5 Yolu

Araştırmalar gösteriyor ki dişleri sağlıklı olan insanlar daha fazla para kazanıyor. Gülümsemelerinde sağlıklı dişlerinin beyazlığı olan insanlara sosyal çevrelerinde gelir kapısı daha çabuk açılıyor. Yüz yüze geldiğimiz insanların gözlerimizden sonra en fazla dikkat ettikleri bölgemiz dişlerimiz. Dişlerimizin sağlığı ve görünümü bizim statümüzü...

Araştırmalar gösteriyor ki dişleri sağlıklı olan insanlar daha fazla para kazanıyor. Gülümsemelerinde sağlıklı dişlerinin beyazlığı olan insanlara sosyal çevrelerinde gelir kapısı daha çabuk açılıyor. Yüz yüze geldiğimiz insanların gözlerimizden sonra en fazla dikkat ettikleri bölgemiz dişlerimiz. Dişlerimizin sağlığı ve görünümü bizim statümüzü farkında olmadan etkiliyor. Türkiye’nin %30’u ise dişlerini fırçalamıyor. Yılda 18 milyon dolgu yapılıyor. Şu anda ise 240 milyon diş dolgu bekliyor. Ne yazık ki Türkiye’de diş bakımının ne sağlığa, ne de sosyal hayata etkisi genel olarak anlaşılmış değil.

Özlem Denizmen’in Para Durumu’nda bu hafta konuğu olan Diş Hekimi Yavuz İpçi, sağlıklı dişler için izlenmesi gereken 5 yolu anlattı:

1: Küçük yaşlarda bakıma başlayın

Belki bu yazıyı okuyanların çoğu için geç kalmış bir tavsiye ama çocuğu olanların aklından asla çıkarmaması gerek: Sağlıklı dişler için küçük yaşlarda başlayan özenli bir bakımdan daha önemli hiçbir şey yok. İnsanın küçükken bu alışkanlığı edinmesi, ilerleyen yaşlarda diş gibi hassas bir konuda daha cesur ve dikkatli olmasını da sağlıyor.

2: Dişçiniz ile konuşun

Çoğu kişi dişçisini çevresinin referansı ile seçer. Dişçiniz ile karşı karşıya geldiğinde, ona aklınıza takılan her şeyi sorun, bilginiz yoksa prosedürleri anlatmasını isteyin, neyi neden yaptığını öğrenin. Onun bu tip sorulara olan yaklaşımı da sizin için iyi bir referans olacaktır. Ayrıca dişinizle ilgili hangi işlemin neden yapıldığını detaylıca öğrenirseniz, bütçenizi bu harcamaya göre daha sağlıklı ayarlayabilirsiniz.

3: Uzun Vadeli Düşünün

Dişlerinizin sağlıklı olmasına hayatınız boyunca ihtiyacınız var ve çok temel bir şekilde yenilenebilir olsalar da bu işlemler oldukça pahalı. Dişinizle ilgili aldığınız her kararda gelecekteki harcamalarınızı nasıl etkileyeceğini iyi düşünün. Örneğin dişinizi çektirmek kaplamadan daha ucuz olabilir ama çektirdikten sonraki işlemler çok daha pahalıdır. Veya köprü yaptırmak implanttan daha ucuzdur ama ileride köprü için kesilen sağlıklı iki dişi kaybedebilirsiniz. Her kararınızın ileride bütçenizi nasıl etkileyeceğini hesaba katın.

4: Altı ayda bir dişlerinizi kontrol ettirin

Eğer dişlerinizde sürekli muayeneyi gerektiren acil bir sorun yoksa, düzenli şekilde altı ayda bir kontrole gidin. Aynada göremeyebileceğiniz küçük çürük başlangıçlarını kontrol edebileceğiniz gibi, diş eti temizliği ile de diş sağlığınızı arttırabilirsiniz.

5: Evde bakımı ihmal etmeyin

Evde günde iki defa dişlerinizi doktorunuzun tavsiye ettiği macun ve fırça ile fırçalamayı ihmal etmeyin. Her dişin ve diş etinin yapısı farklıdır, bu yüzden doktorunuzdan diş fırçası tavsiyesi alın. Dişlerinizin arasını temizlemek için daha küçük fırçalar ve ip kullanabilirsiniz. Evde yaptığınız bakım, en hesaplı olanı. Eğer evinizde dişlerinize ne kadar titiz bakarsanız, dişçiye verdiğiniz para o kadar azalır.

Diş Hekimi Yavuz İpçi'nin Özlem Denizmen'in sunduğu Para Durumu'na konuk olduğu bölümü buradan izleyebilirsiniz: