Meyve ve sebze ihracatçıları stratejik adımlar atıyor!
Meyve ve sebze ihracatçıları, 1.35 milyar dolarlık hedeflerine ulaşmak adına kreatif çözümlerle yola çıkıyor. İşte detaylar..
Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini açıkladı.
Ege meyve sebze ihracatçıları hedefini yükseltiyor!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, bu yılki ihracat hedeflerini açıkladı. Uçak, meyve sebze ihracatçıları olarak 2024 yılında 1 milyar 450 milyon dolarlık bir hedef koyduklarını belirtti.
Geçen yıl elde ettikleri 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracat rakamını aşmayı amaçlayan Uçak, bu yüksek hedefin sektördeki başarılarını sürdürme arzusunu yansıttığını vurguladı. Yönetim kurulunun 2018 yılında göreve gelmesinden bu yana önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade eden Uçak, 2017 yılında 740 milyon dolar olan ihracatlarını 2023 yılında yaklaşık 2 kat artırarak 1 milyar 330 milyon dolara çıkardıklarını belirtti. Bu süre zarfında 128 ülke ve serbest bölgeye ürün gönderdiklerini dile getiren Uçak, başarılarının sektördeki geniş bir coğrafyaya yayıldığını ifade etti.
Hayrettin Uçak, ihracatta öne çıkan ürünleri de paylaştı. Kuru domatesin 160 milyon dolarla en fazla talep gören ürün olduğunu belirten Uçak, biber turşularının 141 milyon dolar, meyve sularının 124 milyon dolar, kornişon turşularının ise 110 milyon dolarlık bir ihracat değeri taşıdığını söyledi. Başkan Uçak, en fazla talebin Almanya'dan geldiğini vurgulayarak, Almanya'nın 220 milyon dolarlık talep ile başı çektiğini, ardından sırasıyla ABD ve Rusya'nın geldiğini belirtti. Mevcut ülkelerden gelen taleplerin, Türk meyve sebze sektörünün uluslararası pazarda sağlam bir konumda olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Uçak meyve ve sebze şirketi, 2024'te uzak pazarlara yöneliyor
Uçak, bu yıl stratejik bir hamleyle rotalarını uzak pazarlara yönlendirme kararı aldıklarını belirterek, "Singapur, Çin ve Güney Kore gibi önemli pazarlarda tanıtım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Interfresh meyve sebze fuarı için İzmir'de düzenlenmesi için ciddi çaba harcadık. İzmir ve buradaki ihracatçıların kıymetini vurguladık ve bu çabalarımızın meyvesini aldık. Fuara olan talep büyük oldu ve 2024 yılında ilk kez İzmir'de gerçekleşecek." şeklinde konuştu.
Hava sıcaklığının narenciye ürünlerine olan etkisi sorulan Uçak, kış aylarında düşük sıcaklıkların ürünlerin aromasını tam olarak geliştiremediğini, raf ömrünün kısaldığını ve soğuk hava nedeniyle tüketimin azaldığını ifade etti.