Haber

Maaşınız yıl sonuna doğru neden azalır?

Brüt ücret üzerinden maaş anlaşmasıyla çalışıyorsanız, yılın ortasından sonra maaşınızın azalması durumuyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Peki bu maaş dalgalanmaları neden kaynaklanıyor? Maaş kesintilerinin size yansıtılması yasal mı? Brüt ve net maaş nasıl hesaplanır? İşte yanıtları.

16 SÖZLEŞMEDE BRÜT MÜ, NET MAAŞ MI YAZILI

Bir işverenin yaptığı iş karşılığında çalışanlarına yaptığı düzenli ödemeye maaş adı verilir ve maaşlar genellikle aylık olarak sabit aralıklarla ödenir. İşverenle maaş anlaşması brüt ya da net ücret üzerinden yapılır. Eğer net ücret anlaşmasıyla sözleşme imzalanmışsa, işçi her ay düzenli olarak sözleşme belirlenen net ücret ile fazla mesai ve ek yardımların ödemesini alır. Ancak anlaşma brüt maaş üzerinden yapılmışsa işçinin kazandığı maaşta yıl  sonuna doğru azalma gerçekleşir.

Yılın ilk aylarında çalışanlar maaş hesaplarında daha yüksek miktarda para görürken yılın son zamanlarında ise bu miktarın gittikçe düştüğünü görür. Aydan aya yaşanan bu maaş dalgalanmaları, Gelir vergisi, damga vergisi, sağlık sigortası vb. kesintilerde yaşanan artışlardan kaynaklanmaktadır.

İşçinin yıl boyunca maaşını öngörebilmesi için brüt ücret ile net ücret arasındaki farkları bilmesi, işverenler ve çalışanlar açısından çok önemlidir. Peki brüt maaş ile net maaş arasındaki farklar nelerdir?