Kira zammı adına temel kurallar belirlendi!
Yeni yıla girmesiyle birlikten asgari ücretin açıklanması ev sahipleri harekete geçirdi. Kira üzerine yapılacak zam talepleri arttı.
Yıl boyunca ev sahipleri ve kiracılar pek çok başlık altında karşı karşıya geldi. Asgari ücretlerdeki artışlar ev sahiplerine zam yapma konusunda harekete geçirdi. Kiralara zam talepleri artış gösterdi. İşte konuyla ilgili tüm bilinmesi gereken detaylar…
Ev sahibine zam talep edebileceği durumlar
Asgari ücretteki artış ile birlikte ev sahiplerinin de zam yapabileceği düşüncesi kiracıları endişe içinde bıraktı. Uzmanlar konuyla ilgili değerlendirmeleri paylaşırken ev sahiplerinin böyle bir haklarının olmadığını ve maaş zamlarının kira artış ile herhangi bir ilişkisi olmadığını paylaştı. Kira sözleşmesinde aksi bir durum söz konusu olmadıkça kira sözleşmesinin yılda bir kere yenileneceği paylaşıldı. Zam ise bu kapsamda yılda bir kez sözleşme yenileme döneminde yapılabiliyor. Ev sahiplerinin asgari ücret arttı diyerek kiraları arttırması söz konusu olmuyor.
Kira artış oranı
Kira artışı üzerindeki oranının nasıl belirlendiği merak konusu olmuştu. Kira artış oranları enflasyon rakamları ile birlikte belirleniyor. Sözleşme dönemi içerisinde açıklanan TÜFE yıl ortalaması kira artış oranındaki zammı açıklıyor. Yaşanan yüksek artışlar sonrası 2022 de konut kiralama oranında %25’lik bir zam sınırı getirilmişti. Bu sınır ya sonuna kadar uzatılmıştı. Alınan yeni kararlar doğrultusunda 2 Temmuz 2024 tarihine kadar kiralar üzerindeki yasal artış oranı %25 olarak kalacak. Beklentiler iste bu tarihin yeniden uzatılacak yönünde.
Yasal kira artış oranı şeklinde bilinen %25’lik oran piyasa içerisinde ev sahipleri tarafından genel olarak kabul edilmiyor. Kabul edilmemesi ile birlikte pazarlık süreci devreye giriyor. Tarafların anlaştı taktirde yasal oranı üzerinde bir artış söz konusu oluyor. Bulundukları konutta 5 yılı aşan kiracılar ise kira bedellerinin yeniden belirlenmesi adına bir tespit davası açabiliyor. Taraflar tespit davası kapsamında arabulucular ile görüşüp ulaşamazlarsa üç yıla bulan bir dava süreci başlıyor. Bu süreç içerisindeki dönemde bölgedeki kira örnekleri inceleniyor. Dava sonucunda kiracıya hakkaniyetli bir indirim yapılarak yeni kira ücreti belirleniyor.