Haber

Kar ve yağmur virüsü engelliyor! Kar yağmazsa virüsler yayılacak! Uzman açıkladı!

Enfeksiyon hastalıklarında klinik mikrobiyoloji uzmanı olarak bilinen Ayşin Kılınç Toker beklenen yağışların gelmemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hava içeriğinin değiştiğini belirten uzman hava şartlarını virüs ile birlikte değerlendirdi.

Hava şartlarının virüsün çoğalmasını etkilediği belirtildi. Virüslerin bulaşıcılığı yağmur ve kar yağmadığı sürece artıyor. Konuyla ilgili açıklamalar yapan uzman virüslerin kırılması için yağmur yağması gerektiğini vurguladı. İşte tüm detaylar…

Uzman açıkladı

Kış aylarının baş göstermesi ile birlikte solunum yolu üzerinde yaşayan enfeksiyonlar da bir artış söz konusu oldu. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak bilinen Toker geçtiğimiz yıllarda küresel ısınma etkisi ile birlikte beklenen yağmur ve kar yarışlarının zamanında yağmaması ile havanın içeriğini değiştirdiğini belirtti. Bu şekilde ısı değişiklikleri yaşanıp virüslerin çok daha uzun süre havada kalmasına ve yaşamasına sebebiyet veren bir durumun ortaya çıktığı belirtildi. Bunun da virüsün enfeksiyonlarına karşı insanları daha savunmasız hale getirdiği vurgulandı.

Grip vakaları artıyor

Grip vakalarında yaşanan artış ile birlikte acil servisler dolup taştı. Konuyla ilgili açıklama yapan uzman Toker yağışların olmaması ile birlikte kimyasal madde, toz, polen ve bununla birlikte virüslerin havada asılı kalma süresinin arttığını bu şekilde bulaşıcılığı da artış gösterdiğini belirtti.

Uzman, özellikle de yağışların beklenen zamanda olmadığı senaryo dahilinde havadaki bitkilerden kaynaklı polenlerin artışı, kimyasalların artışı ile astım gibi durumlarla alerjik hastalıkları olan kişilerin etkilenmesini, solunum yollarının da tahriş olmasına sebebiyet veren bir durumun ortaya çıktığını belirtti. Bunun da viral enfeksiyonları daha ağır bir uzun sürede seyretmesini etkilediğini vurguladı.

Enfeksiyonlar şiddetli olarak seyrediyor

Kış aylarının gelmesiyle birlikte yağışların az olarak seyretmesi solunum yolu enfeksiyonlarından geçirilen hastalıklarında bulaşıcı hale gelmesine sebebiyet veriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan uzman Toker solunum sistemi üzerinde belirli bir bariyerin olduğunu ve bu bariyerin ise belirli şartlarla düzenli bir şekilde çalıştığını belirtti. Uzman beklenen hava şartlarının sağlanmadığı halde sonun bariyerlerinin de bozulduğunu paylaştı. Bu şekilde enfeksiyonlara vücudun açık hale geldiği dile getirildi.