Haber

İç Anadolu’da mevsim değişti!

Küresel ısınma sebeple olarak ortaya çıkan iklim değişikliği hissedilebilir bir seviyeye geldi. Uzmanlar özellikle de iç Anadolu bölgesindeki mevsim değişikliklerine dikkat çekti. Bölgenin çoğu yerinde artık kar yağmıyor.

Ocak ayına girilmesi ile birlikte hala kar yağışı görülmeyen İç Anadolu bölgesinde küresel ısınmanın etkileri devam ediyor. Uzmanlar bu bölgede mevsim kaymaların yaşandığını belirtti. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…



Kar yerini yağmura bıraktı

Küresel ısınma sebepli olarak ortaya çıkan iklim değişikliği artık Türkiye’de hissedilebilir bir seviyeye geldi. Uzmanlar yaptığı açıklamalar sonrası İç Anadolu bölgesindeki Mevsim kaymalarına dikkat çekti. Kentin pek çok bölümünde kar yağması gereken mevsimde yağmur söz konusu oluyor. Değişikliği de böyledeki yaşları olumsuz yönde etkiliyor. Karya alması gereken kendi nerede artık sadece yağmur yağıyor.

İç Anadolu bölgesinin meteorolojik verileri

Uzmanlar İç Anadolu bölgesindeki meteorolojik verileri gözlemledi. İnceleme sonucunda uzmanlar küresel ısınma sebepli olarak son on yılda bölgede bir mevsim kaymasının yaşandığını belirtti. Yağışlardaki değişiklikler ile birlikte en çok tarım sektörü olumsuz yönde etkilendi. Bu durum tarım ürünlerinde de bir verimsin diye sebep oldu.

Uzman açıkladı

İç Anadolu bölgesi ile ilgili mevsim değerlendirmelerinin yapılması ile birlikte Sivas Cumhuriyet Üniversitesi doktor öğretim üyesi Fatih Kartal İç Anadolu bölgesi ile ilgili değerlendirmeleri paylaştı. Kartal, iç Anadolu genelinde yağışın ortalamasına bakıldığı zaman yağışlar mevsimsel şekilde kaymalar yaşadığının görüldüğünü paylaştı. Kartal, iç Anadolu bölgesinin genel olarak kar yağışlı olmasıyla bilindiğini fakat son zamanlarda kar yağışının ortalamanın altına düştüğü ve buna bağlı olarak özellikle de ilkbaharda kar işlerinin yağmur şeklinde geldiğinin görüldüğünü dile getirdi. Uzman, kış mevsiminde yağması gerekli olan karın mevsim kaymalarına bağla şekilde daha çok yağmur olarak Nisan ve mart aylarında etkili olduğunun görüldüğünü paylaştı. Bu durumdan en çok çiftçilerin etkilendiğini dile getiren uzman çiftçilerin yapmış oldukları yıllık bir tarım planının olduğunu mevsimlerinde bu planın gecikmesine sebebiyet verdiğinin altını çizdi. Uzman tarım ürünlerindeki sekteye uğramanın Türkiye’nin tarım geleceği açısından büyük bir kayma sebebiyet verebileceğinin altını çizdi.