Enflasyon da son 22 yılın en yüksek kapanışı gerçekleşti! Türkiye’de enflasyon rekor seviyeye ulaştı
Yayınlanan Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri ile birlikte 2023 yılı için Türkiye enflasyonun zirve seviyesini gördü. Enflasyonda yaşanan 22 yılın en yüksek kapanışı gerçekleşti.
Yıl sonuna gelinmesi ile birlikte Türkiye istatistik kurumu enflasyon verilerini açıkladı. Aralık ayı için enflasyon oranı 2.93 oldu. Türkiye 2023 yılında rekor epilasyon seviyesine şahit oldu. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Enflasyonda rekor
Türkiye istatistik kurumu aralık ayı verilerini açıkladı. Aralık ayı için enflasyon oranı yüzde 2.93 şeklinde belirlendi. Türkiye genelinde 2023 yılı enflasyon oranı ise %67.77 seviyesi ile kapandı. Kurumların genel beklentisi aralık ayındaki enflasyon %65.03 üzerinden kapanması yönündeydi. Aylık enflasyon beklentisi tahmini ise %3.12 şeklinde belirlenmişti.
Tahminler paylaşılmıştı
Orta Vadeli Program üzerinde 2023 yıl sonundaki enflasyon tahmini %65 oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayınlamış olduğu son enflasyon raporunda ise yılsonu tahmini bu seviye üzerine çıkarılmıştı.
2023 yılının en çok artış yaşayan sektörleri
2023 yılı için fiyat artışının en çok yaşandığı sektörler Türkiye istatistik kurumu tarafından detaylandırıldı. 2023 yılı için en çok fiyat artışı gerçekleşen sektörler ise %93.24 ile birlikte lokantaya otel grubu oldu. Bu grubu ise %82.6’lık oranı ile eğitim takip etti. Eğitim’den sonraki en çok fiyat artışı görülen kurumlar ise şu şekilde: %79.59 sağlık, %72.1 gıda
2023 yılı için en az artışın olduğu gruplarda belli oldu. Doğalgaz faturalarındaki desteğin etkisiyle birlikte konutlar en az fiyat artışının yaşandığı sektör grubu oldu. Konut grubunda ise yıllık enflasyon oranı %40.39 şeklinde belirlendi. Konut grubundaki artışı giyim ve ayakkabı sektörü takip etti.
Yılın ikinci yarısında vergi artışları dikkat çekti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeniden kazanması ile birlikte ekonomide yönetim ve bazı uygulamalarda değişim yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervlerini TL’nin seviyesini yeniden belirlemek adına kullanmayı bıraktı. Bu şekilde Türk lirasının büyük bir bölümü seçimin ardından %36’lık oran ile değer kaybetti.
Seçimlerin sonrası sigara ve akaryakıta vergi zamları yapıldı. Deprem kaynaklı olarak artan maliyetler sebebiyle kurum vergisi, katma değer vergisi ve harçlar üzerinde artışlar yaşandı. Bu gelişmeler ile birlikte TÜFE oranı da temmuz ayından itibaren artış gösterdi.