Gündem

Futbol, Vuvuzela ve I Love You

On iki saatlik uçak yolculuğundan sonra otele geldiğinde ilk düşlediğin ne olabilir ki… En azından biraz dinlenmek, ferahlamak değil mi? Ama çocukluğundan beri yerinde duramayan devamlı hareket halinde olan kızın seni otel kapısında karşılarsa, o zaman düşlediğini unut derim!

On iki saatlik uçak yolculuğundan sonra otele geldiğinde ilk düşlediğin ne olabilir ki… En azından biraz dinlenmek, ferahlamak değil mi? Ama çocukluğundan beri yerinde duramayan devamlı hareket halinde olan kızın seni otel kapısında karşılarsa, o zaman düşlediğini unut derim!



Cape Town Liman / ‘’Çok uzun süren yolculuktan sonra cennet gibi...“    26.06.2010 

İstikamet liman, birdenbire kendimi bambaşka bir dünyada buldum. Ilık mis gibi bir hava, rengarenk insanlar, açık hava restoranlar, ‘’Hadi acele et! Sen de kap bir masa’’ diyen harika bir ortam. Limandan gözlerini ters tarafa çevirdiğinde dünyanın yedi harikasından biri olduğu söylenen, üç kilometre uzunluğunda dümdüz bir zirveye oturmuş; ‘’Masa Dağı.’’

Dünya kupası futbol maçları için farklı ülkelerden gelmiş taraftarların yansıyan coşkuları, yerel organizasyonlar, danslar, sokak ortasına konmuş naklen maçları yayınlayan sinema perdeleri, kafeler, yirmi dört saat yaşayan canlılıkta ne uyku ne yorgunluk hiçbir şey aklına getirmiyor. Tam otele dönerken gecenin bir saatinde kızım demez mi: ‘’Baba yarın sabah saat beşte lobide ol, Durban’a gidiyoruz da…!!!’’  

İzlemeye doyamadığım muhteşem güzellikteki yerel danslar, gençler tarafından hiç durmadan doğaçlama olarak Afrika müziği eşliğinde yapılıyor…

Fotoğraf: Özlem Denizmen

Vuvuzala

Güney Afrika’daki FIFA 2010 Dünya Futbol Şampiyonası’nın en unutulmaz kelimesi “VUVUZELA” seçilmişti. Maçlar goller unutuldu ama vuvuzelalı dünya kupası hep anılarda kalacak.

Vuvuzela öttürmek çok gürültülü ama bir o kadar da eğlenceli.

Vuvuzela’nın çok çeşitleri var. Yapıldığı materyale göre fiyatları farklılık gösteriyor. Beş dolara da seksen dolara da var.

Durban’da Vuvuzela Dansı

Hollanda maçı için sol yanak, Ghana destekçisi olarak sağ yanak ve alında Türk bayrağı Durban World Cup yolunda... 28.06.2010

Durban Stadyumu yepyeni ve muhteşem. Yetmiş bin kişilik ve dışarıda fırtınamsı rüzgar olmasına rağmen stat ve saha içerisinde bunu hiç hissetmiyorsun. 

Cimbom Dünya Kupasında / Durban 28.06.2010

I LOVE YOU

İsmi Anji, FIFA görevlisi.. I Love You Anji..!!! Bana bir hayalimi yaşattın sen…

Kızımla beni stadın bir yerlerinden geçirip, maç başlamadan önce sürpriz olarak futbolcuların ısınma hareketleri yaptığı yakın bir noktaya, sahaya indirmez mi! Sevinç ve orda olmanın heyecanı ile FIFA görevlisi olan kıza nasıl çılgınca sarılmışım. Hollanda milli takımının futbolcuları ile birlikte olmanın verdiği adrenalin ile “I love you “diye haykıraraktan... Hemen sonra da bu pozu verdik! (Anji’yi döndükten sonra çok araştırdım ama bulamadım. Ona tekrar tekrar teşekkür edebilmek için.)

Maskot ve FIFA Görevlisi ile Birlikte...

Yaklaşık bir saate yakın saha içerisinde o havayı teneffüs etmek muhteşem bir duygu. Kızımın kıyafeti, yüzündeki Ghana, Hollanda ve Türk bayraklı boyalı hali ile olan etkileyici görünümü, medya fotoğrafçılarının da ziyadesiyle ilgisini çekti ve benden kendi makineleriyle kızım ile birlikte fotoğraflarımızı çekmek istediler. Kim bilir nerelerde yayınlandı o fotoğraflar.

Maç başlamasına beş dakika kala locamıza oturduk tam santra çizgisi hizasında, elimizde içeceklerimiz keyifle  maçı seyrettik. Ancak vuvuzela adını verdikleri çalgının çıkardığı sesten maç seyretme zevkine pek varamadık, seyircinin tezahürat iştiraki olmadan aynı tadı alamıyorsun.

(28 Haziran 2010 Pazartesi günü öğleden sora yapılan ikinci tur maçta Hollanda:2 / Slovakya:1. )

Renkli bir yaşam ve güzel anılar biriktirmeniz dileğiyle…

Fethi denizmen

Heybeliada

27.10.2020