Gündem

1 Nisan’da Devir Değişiyor! Telefonlardaki O Kabus Sona Eriyor: Linkli SMS'e Tam Engel...

Milyonlarca telefon kullanıcısının her gün maruz kaldığı "tıklama tuzakları" ve bitmek bilmeyen reklam aramaları için yolun sonu göründü. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), dolandırıcılıkla mücadele kapsamında devrim niteliğinde bir karara imza attı.

1 Nisan 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile dijital dünyada yeni bir dönem başlıyor. İşte telefon trafiğinizi baştan aşağı değiştirecek o düzenlemenin detayları:

Link İçeren Mesajlara Geçit Yok!

Özellikle yurt dışı kaynaklı numaralardan gelen ve içinde tehlikeli bağlantılar barındıran SMS’ler artık tarihe karışıyor. Yeni kararla birlikte, yurt dışından gelen ve içerisinde URL (internet adresi) bulunan mesajlar, operatörler tarafından filtrelenecek ve abonelere hiç ulaştırılmayacak. Bu sayede, tek bir tıklamayla bilgileri ele geçirilen binlerce vatandaşın mağduriyetinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

"İnternet Paketiniz Bitti" Aramaları Yasaklanıyor

Pek çok kişinin şikayetçi olduğu, "Mevcut operatörünüzden arıyoruz" diyerek başka firmalara abone yapmaya çalışan pazarlama yöntemleri de sona eriyor. BTK'nın kararıyla; operatörlerin ve internet servis sağlayıcılarının, başka firmaların müşterilerini pazarlama veya tanıtım amacıyla araması tamamen yasaklandı.

Güvenli Elektronik İmza Şartı

Sistemi suistimal etmek isteyenlere karşı güvenlik duvarları da güçlendiriliyor. SMS ve MMS gönderimi yapan panel ve arayüzlere girişlerde artık güvenli elektronik imza kullanılması zorunlu olacak. Bu sayede, toplu mesaj gönderen kişilerin kimlikleri net bir şekilde kayıt altına alınacak.

Yeni düzenleme ile sadece dolandırıcılık değil, kamu düzenini bozan şu içerikler de hedefte: vatandaşları tedirgin ederek yapılan aramalar, yasa dışı oyun sitelerine yönlendiren mesajlar. kamu düzenine aykırı her türlü iletişim faaliyeti.

1 Nisan'dan itibaren telefonunuzun ekranında görmeye alışık olduğunuz o şüpheli linkler ve rahatsız edici aramalar büyük oranda temizlenmiş olacak.