Finans

Verimliliği düşüren iletişim kayıplarını nasıl ortadan kaldırırız?

İletişim kazaları, iş verimliliğimizi düşürdüğü gibi, iş gücü kaybına hatta maddi kayıplara yol açmakta. Bu iletişim kayıplarını ortadan kaldırmak için neler yapmalıyız?

İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her şekilde başkalarına iletilmesi anlamına geliyor.

Günümüzde iletişim araçlarının çokluğu ve çeşitliliği iletişimi kolaylaştırdığı kadar, anlaşılmayı zorlaştırır bir halde. Öyle ki, günümüzde uyku dışındaki tüm zamanımızda internette ve online durumdayız. Neredeyse tüm gün internette ve online olduğumuz halde, iletişim ile ilgili çok ciddi ve gelecekte daha da vahim olacak sıkıntılar yaşamaktayız.

Yüz yüze iletişimde verilerin %55'ini iletişim kurduğumuz kişinin beden dilinden, %38'ini sesinin tonundan ve vurgularından almaktayız. Yazılı iletişimde beden dili ve ses olmadığından emojilerden faydalanıyoruz.

Online iletişim araçlarının hiç bir zaman yüz yüze iletişimin yerini alamayacağını düşünüyoruz. İş yaşantısında bu araçlar yüz yüze iletişime yardımcı olarak kullanılmalı. Ancak bu yardımcı iletişim araçlarını, asıl iletişim araçlarından daha fazla kullandığımız için sıklıkla iletişim kazaları yaşamaktayız.

Tabii ki iletişim kazalarının sebepleri bunlarla sınırlı değil. Farkında olarak ya da olmayarak yaptığımız binlerce iletişim hatası bulunmakta.

Davranış Bilimleri Uzmanı Süleyman Akay, iletişim kazalarını aza indirecek ve iletişimi güçlendirecek 5 ana unsurdan bahsediyor.