Ekonomi

Yatırım yapmadan önce bilmeniz gerekenler

Yatırım mı yapmak istiyorsunuz? Yatırım nedir araştırdınız mı? Risk kelimesinin ne anlama geldiğine baktınız mı? Yoksa sadece elinizdeki parayı mı artırmak istiyorsunuz? Yatırım yapmadan önce cevaplamanız gereken 6 soru...

17 SORU 1: YETERLİ BİLGİYE SAHİP MİSİNİZ?

'Paramı nereye yatırayım' diye sormadan önce kendinize şu soruyu sormanız lazım: Paramı değerlendirebilecek yetenek veya bilgiye sahip miyim?

Araba sahibi olmadan önce ehliyet alınır, öğretmen olmak içinse kitap okumanız ve belirli bir formasyon edinebilmeniz için üniversite mezunu olmanız gerekir. Bunları yapmadan öğretmen olamayacağınız gibi, finansı anlamadan da paranızı bir eve, hisseye, borsaya, kura veya emtia’ya koymamalısınız.

Yatırım yapma kararı almadan önce yapabileceğiniz ilk şey, konuyla ilgili birkaç kitap, bilirkişilerin kaleme aldığı birkaç yazıyı okumak. Bir yatırım aracını günlük alıp satmak (trade) için farklı, hisse almak için farklı ve döviz alım satımı yapmak için farklı kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Bu yayınları okumanın en büyük avantajı, başkalarının hayat tecrübelerinden, hatalarından ve başarılarından yararlanmaktır.

Bir blog yazısına 8 dakika ayırmak ya da konuya dair kitapları okumak, yanlış bir karar almanızın önüne geçebilir. Belki de okuduğunuz yazıda borsanın periyodik yükselme ve inme aylarını öğrendikten sonra, düşüş periyodunda hisse alım yapmak yerine 2 ay bekleyip daha ucuza alma kararı verebilirsiniz. Böylece hem kaybın önüne geçilmiş olur hem de daha düşük fiyattan alım yapmış olursunuz. 30-40 liraya aldığınız kitap size binlerce TL kâr ettirebilir.

Bu yazıda, sizlere bu kararı almadan önce kendinize sormanız gereken soruları sunacağım. Eğer bu soruların cevaplarını alt alta yazabiliyorsanız, yatırım yapmaya hazır olabilirsiniz.