TCMB’nin Enflasyon Raporu Dev Bankaları Harekete Geçirdi: Faiz İndirimi Beklentileri Silindi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini ve ara hedeflerini yukarı yönlü revize etmesi, küresel bankacılık devlerinin radarına takıldı.
Citi, Deutsche Bank ve Commerzbank gibi dünya finans devleri, TCMB'nin hamlesinin ardından Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerini ve Dolar/TL kuru tahminlerini peş peşe paylaştı. İşte o analizlerin tüm detayları...
Merkez Bankası Enflasyon Tahminlerini Yükseltti! İşte Yeni Hedefler
TCMB, yılın ikinci enflasyon raporunda ara hedeflerini ve enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelledi. Ayrıca Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, tahmin aralığı uygulamasının da kaldırıldığını bildirdi.
Buna göre Merkez Bankası'nın yeni enflasyon ara hedefleri ve yıl sonu tahminleri şu şekilde netleşti:
- 2026 Yıl Sonu Ara Hedefi: Yüzde 16'dan yüzde 24'e çıkarıldı. (Yıl sonu tahmini: Yüzde 26)
- 2027 Yıl Sonu Ara Hedefi: Yüzde 9'dan yüzde 15'e çıkarıldı. (Yıl sonu tahmini: Yüzde 15)
- 2028 Yıl Sonu Ara Hedefi: Yüzde 8'den yüzde 9'a çıkarıldı. (Yıl sonu tahmini: Yüzde 9)
Citi: "Faiz İndirimine Alan Kalmadı, 300 Baz Puanlık Örtülü Sıkılaşma Var"
Merkez Bankası'nın savaş sonrasında yayımladığı ilk enflasyon raporunu değerlendiren Citi (Citigroup), yılın ikinci yarısı için faiz indirimi beklentilerini rafa kaldırdı.
Citigroup Ekonomisti İlker Domaç tarafından yapılan analizde şu kritik noktalara dikkat çekildi:
- TCMB, resmi politika faizini sabit tutarken arka kapıdan (informal) sıkılaşmaya gidiyor.
- Merkez Bankası’nın bir hafta vadeli repo ihalelerine ara vermesi, fiili (de facto) olarak 300 baz puanlık bir sıkılaşma anlamına geliyor.
- Bu tür "örtülü" adımlar geri döndürülebilir olsa da kurdaki değer kaybı hızıyla eşleşmediği sürece etkisi sınırlı kalacaktır. Piyasa güvenini sarsmadan kuru ayarlamanın tek inandırıcı yolu, bu hamleyi yeni bir faiz artırımıyla eşleştirmektir.
Deutsche Bank: "Yeni Yol Daha Gerçekçi"
Alman finans devi Deutsche Bank, TCMB'nin enflasyon raporundaki revizyonlarını mercek altına aldı. Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay tarafından hazırlanan 15 Mayıs tarihli raporda öne çıkan değerlendirmeler şunlar oldu:
- Yapılan revizyonlar eski tahminlere kıyasla daha gerçekçi bulundu ve TCMB ile ilgili tahminler ötelendi.
- Merkez Bankası'nın şu an için bir "bekle-gör" modu alanı var ancak enflasyon beklentilerindeki bozulma bu alanı giderek daraltıyor.
- Geniş aralıklı tahminler yerine nokta tahminlere odaklanılması stratejik bir tercih. Bu yaklaşım, yüksek belirsizlik ortamında bankaya esneklik sağlarken piyasadaki inandırıcılığı dengeliyor.
Deutsche Bank Raporundan: "Raporu, ağır bir arz şoku altındaki ekonomide daha gerçekçi bir enflasyon yoluna geri dönüş olarak görüyoruz."
Commerzbank'tan Korkutan Dolar Tahmini
Bir diğer Alman devi Commerzbank ise yayımladığı raporda Türk Lirası'na yönelik değer kaybı risklerini inceledi. Mart ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren banka, çarpıcı bir tahminde bulundu.
Commerzbank analizine göre önümüzdeki dönemde:
Enflasyon eğiliminin hızlanması ve merkez bankası rezervlerindeki düşüş sürecinin sürmesi öngörülüyor. TCMB'nin mevcut koşullar karşısında para politikasını ek sıkılaştırma adımlarıyla desteklememe yönündeki tercihi, kur piyasalarındaki risk algısını artırıyor. Banka, bu gelişmeler ışığında Dolar/TL kurunun yıl sonunda 55,0 seviyesine ulaşmasını bekliyor.
NOT: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir