Ekonomi

Kitle Fonlaması (CROWDFUNDING) Nedir?

Projeler ve girişimciler açısından alternatif bir finansman yöntemidir.

13 Kitlesel Fonlama İle Girişimcinin Önü Açıldı

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan ve paya dayalı kitle fonlamasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğin 3 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi girişimcileri ve iş dünyasını sevindirdi.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Aslan, dünyada yaygınlaşan kitle fonlamasının Türkiye’de de uygulamaya girmesi için hukuki altyapının hazırlanmasının girişimcilerin önünü açacak çok önemli bir adım olduğunu belirtti.

2017 yılında yasal düzenlemesi yapılarak SPK'nın yetkilendirildiği kitle fonlamasına ilişkin hazırlanan tebliğ ile başlangıç aşamasındaki girişimlerin sermaye ihtiyacını gidermek için halktan para toplayabilmesini sağlayan Kitlesel Fonlama’nın genç girişimcileri desteklediği gibi ekonomik kalkınmayı da destekleyici önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Aslan, “Yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimlerin hayata geçirilmesine olanak sağlanmış olacak. Yenilikçi ve katma değere dayalı iş modeli bulunan şirketlerin yararlanması amacıyla yalnızca Tebliğ’de tanımlı teknoloji ve üretim faaliyetini gerçekleştiren veya gerçekleştirecek olan girişimlere kitle fonlaması imkanı verilmesi sevindiricidir” dedi.

Yeni düzenleme ile başlangıç aşamasındaki girişimlerin sermaye ihtiyacını karşılamak için halktan para toplayabileceğini belirten EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, süreci şu şekilde aktardı: “Girişimciler ile bireysel yatırımcıların internet üzerinden bir platformda buluşacak. Sermaye Piyasası Kurulu'nun faaliyet izni verdiği ve listesine aldığı platformlar kitle fonlamasına aracılık edebilecek. Her girişimin kitle fonlamasından faydalanamayacak. Aracılık eden platformların kendi bünyelerinde oluşturacakları üçer kişilik yatırım komitelerinin inceleyeceği ve kriterlere uygun girişimler fon toplayabilecek. Bunun yanı sıra olası kayıpların sınırlandırılması için yatırımcılar 1 yıl içinde en fazla 20 bin lira yatırım yapabilecek. Bu limit yatırımcının gelir düzeyine bağlı olarak 100 bin liraya kadar artırılabilecek. Yatırımcıların haklarını gözeten kurallar ve denetimler sayesinde insanların saadet zincirlerinin tuzağına düşerek mağdur olmasının da önüne geçilebilecek."