En Düşük Memur Maaşı İçin 67 Bin Lira Talep Ediliyor: Yalçın 'Memurun Maaşı Düşük, Teklifimiz Değil'
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, milyonlarca memur ve emekli memuru yakından ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. İşte Toplu Sözleşme Süreci hakkında detaylar:
Yalçın, Ocak 2026 itibarıyla en düşük memur maaşının 67 bin liranın üzerinde olması gerektiğini savundu. Bazı kesimlerin "tekliflerin çok yüksek" olduğu yönündeki eleştirilerine karşı çıkan Yalçın, sorunun tekliflerde değil, memur maaşlarının düşüklüğünde olduğunu vurguladı.
Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor
Memur-Sen'in 12 Ağustos'ta ilk teklifini sunmasıyla birlikte toplu sözleşme süreci son haftaya girecek. Yalçın, bu sürecin yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyon emekli memuru doğrudan etkilediğini belirtti. Açıklamalarında kamu çalışanları arasındaki ücret dengesizliğine de dikkat çeken Yalçın, aynı statüde çalışan memur ve işçiler arasında büyük bir maaş farkı olduğunu dile getirdi.
Emekli Memurların Yaşadığı Sıkıntılar
Ali Yalçın, konuşmasında emekli memurların karşılaştığı zorluklara da değindi. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki makasın iyice açıldığını ifade eden Yalçın, geçmişte emekli aylığının, görevde alınan maaşın yüzde 70-80'i civarında olduğunu, ancak bu oranın artık yüzde 50'nin altına düştüğünü belirtti.
Bu duruma örnek olarak, 30 yıl çalışmış bir memurun 25 bin lira emekli aylığı almasını gösterdi. Asgari ücretin 22 bin lira seviyelerinde olduğu bir dönemde, emekli memurların bu maaşla hayatlarını idame ettirmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Yalçın, kamu emeklilerinin ciddi bir stres altında olduğunu ifade etti.
Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde Maliye Bakanlığı'ndan beklentilerini de açıkladı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleri üzerinden değil, piyasadaki gerçekler üzerinden bir yaklaşım sergilenmesini talep eden Yalçın, 12 Ağustos'ta sunulacak teklifin bu açıdan son derece önemli olduğunu vurguladı. Memur-Sen, kamu çalışanlarının yaşam koşullarını iyileştirecek ve enflasyon karşısında ezilmelerini önleyecek adımların atılmasını bekliyor.