Eğitim Sistemi Değişiyor: 4+4+4 Yerine 2+2 veya 3+1 Modelleri Gündemde, Lise Eğitimi Kısalabilir!
"Liseler kısalıyor mu? 4+4+4 sistemi değişiyor mu?" soruları merak konusu olurken, masada iki temel modelin konuşulduğu öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre yeni eğitim sistemi 4+4+4 Yerine 2+2 veya 3+1 olarak değişmesi bekleniyor.
Türkiye'de eğitim sisteminde köklü değişikliklerin kapıda olduğu
sinyalleri geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2012 yılından bu
yana uygulanan 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim modeli yerine
geçebilecek yeni alternatifler üzerinde duruyor. Özellikle iş
dünyası gibi çevrelerden gelen "12 yıllık zorunlu eğitimin ara
eleman temininde güçlüklere yol açtığı" yönündeki geri bildirimler,
MEB'i lise eğitimini kısaltma ve zorunlu eğitim süresini yeniden
gözden geçirme yönünde harekete geçirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf
Tekin'in konuya ilişkin açıklamaları, "Liseler kısalıyor mu? 4+4+4
sistemi değişiyor mu?" sorularını gündeme getirirken, masada iki
temel modelin konuşulduğu öğrenildi.
Gündemdeki Modeller Nasıl İşleyecek?
- 3+1 Modeli: Bu modelde lise eğitiminin ilk 3 yılı zorunlu olacak. Dördüncü yıl ise üniversiteye hazırlık süreci olarak yapılandırılacak ve isteğe bağlı hale gelebilir.
- 2+2 Modeli: Bu modelde ise lise eğitiminin ilk 2 yılının tamamlanmasının ardından öğrencilere diploma verilmesi öngörülüyor. Öğrenciler, ilk iki yılın ardından akademik veya mesleki eğitimlerine 2 yıl daha devam etme seçeneğine sahip olacaklar.
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, eğitim sistemlerinin
toplumsal ihtiyaçlara göre gözden geçirilmesi gerektiğini
belirtirken, esnek müfredat modeline dikkat çekiyor. Yavuz, lisenin
son yıllarının isteğe bağlı hale getirildiği bireyselleştirilmiş ve
modüler bir ortaöğretim yapısı, okul öncesi eğitimin zorunlu ve
ücretsiz hale getirilmesi, STEM ve dijital okuryazarlık gibi
alanlara dayalı esnek müfredatlar ve mesleki yönlendirme
sistemlerinin güçlendirilmesi gibi önerilerin gündemde olduğunu
ifade etti.
"2 Yıl Lise Yetersiz Kalabilir"
Eğitimde yapılması planlanan değişikliklere ilişkin farklı görüşler de dile getiriliyor. Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, eğitim sisteminde değişimlerin gerekli olabileceğini ancak bu sürecin dikkatli yürütülmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle "2+2 modeli"ndeki "isteyen ve tercihe bırakma" gibi kavramların eğitim sisteminde yer almaması gerektiğini savunan Sevin, sistemin bütünlük ve tutarlılık içinde disipline edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Sevin, "2+2 sistemine geçildiğinde, 2 yılı tamamlayan öğrencilerin büyük bir kısmının eğitim-öğretime devam etmeyeceği öngörmekteyim" diyerek endişelerini dile getirdi. Mevcut durumda zorunlu eğitim olmasına rağmen okula devam etmeyen öğrenci sayısının 700 bine yaklaştığına dikkat çeken Sevin, eğitimin tercihe bırakılması durumunda bu sayının daha da artabileceği uyarısında bulundu.
İki yıllık lise eğitiminin yeterli olmayacağını düşünen Sevin, okulun sadece öğretim yapılan bir yer olmadığını, bireyin duygusal, bilişsel ve sosyal gelişiminde de kritik rol oynadığını belirterek, bu nedenle iki yıl sonunda lise diploması verilmesini sağlıklı bulmadığını ifade etti. Sevin ayrıca, sosyal hayata ve yaşama hazırlık için belirli bir yaşa kadar okul ortamında eğitim almanın, yönlendirilmenin ve disipline edilmenin önemli olduğunu vurgulayarak, mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi ve yetenekli öğrencilerin erken yaşlardan itibaren bu alanlara yönlendirilmesi gerektiğinin de üzerinde durulması gereken önemli konular olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye'nin eğitim sisteminin geleceği açısından önemli gelişmelere işaret etse de, lise eğitiminin süresi ve zorunlu eğitimin kapsamı konularındaki nihai kararın ne olacağı ise merakla bekleniyor