Teknoloji

16 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan yasa tasarısına onay geldi

ABD'nin Florida Eyaleti Temsilciler Meclisi, 16 yaş altındaki çocukların aile onayına bakılmaksızın sosyal medya kullanımını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Florida Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi üyelerin önerisiyle gelen ve 16 yaş altındaki çocukların aile onayına bakılmaksızın sosyal medya kullanımını yasaklayan tasarıyı oyladı. Tasarı, 106 "evet" oyuyla 13 "hayır" oyunun karşısında kabul edildi.

Söz konusu yasa, hangi sosyal medya şirketlerini etkileyeceği konusunda spesifik bir liste sunmamakla birlikte, "kullanıcı eylemlerini takip eden, çocukların içerik yüklemesine ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçmesine izin veren ve bağımlılık yapıcı içeriklere sahip olan" tüm platformları kapsadığı ifade edildi.

Tasarının sponsorlarından Tyler Sirois, yaptığı konuşmada, "(Sosyal medya şirketleri) Büyüme çağındaki çocuklardan yararlanıyorlar. Bu onların iş modeli. Bunu neden mi yapıyorlar? Platformlarının sağladığı her otomatik oynatma, her beğeni, her bildirimdeki dopamin ile çocuklarımızı kancalarında tutmak için." dedi.

Tasarı, sosyal medya şirketlerinden, 16 yaş altındaki çocukların kullandığı hesapları kapatmalarını talep ediyor. Ancak tasarının yasalaşması için Florida Valisi Ron DeSantis'in onayı gerekiyor.

Meta'dan tepki geldi

Diğer yandan, Meta şirketinden yapılan açıklamada, Facebook ve Instagram dahil birçok sosyal medya platformunu içeren Meta'nın, Florida Temsilciler Meclisi'ne yasa yerine alternatif bir çözüm bulma çağrısı yaptığı belirtildi. Açıklamada, "Birçok genç, şu anda internetten ve uygulamalardan yarı zamanlı işler, yüksek öğretim, dini toplantılar ve askeri hizmetler gibi pek çok alanda bilgi almak için yararlanıyor. 16 yaş altındakilerin sosyal medya kullanımını yasaklayarak, gençleri diğer bölgelerdeki yaşıtlarından daha dezavantajlı duruma düşme tehlikesine atıyorsunuz" ifadesi kullanıldı.