Sağlık

Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için nelere dikkat etmeli?

Uzmanlar, son yıllarda uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayını sağlıkla geçirmek için yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.

Bu yıl 17 saati bulan oruç tutma süresi nedeniyle iftar ve sahur öğünleri ile sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu da iftarda uzun bir açlık sonrası yemek yenileceği ya da gece uyanıp sahurda bir öğün tüketileceği için, bu öğünlerde seçilecek besinlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Mumcu, “Öğün ya da öğünlerde tüketilen yiyeceklere dikkat edilmez ise genellikle mide de yanma ve ekşime, bağırsak faaliyetlerinde azalma gibi sindirim sistemi sorunları, kan şekeri değişiklikleri, baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetler ile karşılaşılmaktadır’’ diyor.

Sağlıklı oruç için iftar ve sahur öğünlerinin mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Mumcu, “Oruç tutanlar, yağlı ve kızartılmış yemekler ile ağır tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, bol su tüketmeli, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen posalı besinler ile sebze – meyve tüketimini arttırmalı” diye belirtiyor.