Sağlık

Kalbiniz risk altında mı? 10 adımda öğrenin

Hiç düşündünüz mü, parmağınız kesilse birkaç dakikada duran kan nasıl oluyor da pıhtılaşmadan bu damar sisteminde her gün binlerce defa dolaşıyor?

Ateroskleroz, bir diğer tabirle damar kireçlenmesine bağlı kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada ölüm sebeplerinin en başında geliyor. Bu istatistikte tek istisna Afrika kıtası, çünkü enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümler bu kıtada halen çok sık görülmekte. 

Vücudumuzda yaklaşık 100 bin kilometre uzunlukta bir damar ağı olduğunu biliyor muydunuz? Tüm bu damarların iç yüzeyi, endotel dediğimiz muhteşem özelliklere sahip 100 trilyon hücre ile kaplanmış durumda.. Hiç düşündünüz mü, parmağınız kesilse birkaç dakikada duran kan nasıl oluyor da pıhtılaşmadan bu damar sisteminde her gün binlerce defa dolaşıyor? İşte kanın pıhtılaşmasını engelleyen, ateroskleroza gelişimine karşı koyan, damarda genişleme ve daralma fonksiyonlarını sağlayan bu 100 trilyon hücrelik kaplama sayesinde.

Ateroskleroz tüm bilim dünyasının üzerinde en çok çalıştığı hastalıkların başında geliyor. Gelin ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları için tanımlanan 10  risk faktörünü tek tek gözden geçirelim: