Haber

Trafik sigortasında yeni dönem başladı

Mayıs aylarına özgü zorunlu trafik sigortası poliçeleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) 1 Mayıs'ta yürürlüğe koyduğu hasar maliyet endeksine göre en fazla %3 artışla kesilecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda (zorunlu trafik sigortası) 2023 Aralık ayında duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasına bugünden itibaren geçti.

SEDDK, değişen ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak sigortalının menfaatlerini korumayı ve hasar prim dengesinin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayarak söz konusu uygulamaya başladı.

Fiyat değişimleri dikkate alınacak

Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans alınacak endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimlerini dikkate alarak hesaplanacak.

Bu sayede ödenecek prim miktarı, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyat değişimlerinden de etkilenecek.

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak, asgari ücret artış oranının yüzde 45'i, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı harcama endeksinde yer alan yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının yüzde 30'u, aynı endeksteki motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının yüzde 10'u dikkate alınacak.

SEDDK'nin yayımladığı genelgede, hasar maliyet endeksine göre hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 olarak belirlendi. Böylece sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayıs ayında azami yüzde 3 artış yapabilecek.