Haber

Tatil seçiminiz tavukları özgürleştirebilir!

Tatil için yapacağınız otel seçimi, tavukların daracık kafeslerden kurtulmasına vesile olabilir

Tatil için yapacağınız otel seçimi, tavukların daracık kafeslerden kurtulmasına vesile olabilir. Kafessiz Türkiye’nin tavukları kafesten kurtarma projesine destek verem en büyük 12 otel zincirinden 8’i, ömrünü daracık kafeslere hapsedilmiş şekilde geçiren tavukların yumurtalarını kullanmamayı taahhüt etti.

Tatil için yapacağınız otel seçimi, tavukların daracık kafeslerden kurtulmasına vesile olabilir. Kafessiz Türkiye’nin tavukları kafesten kurtarma projesine destek verem en büyük 12 otel zincirinden 8’i, ömrünü daracık kafeslere hapsedilmiş şekilde geçiren tavukların yumurtalarını kullanmamayı taahhüt etti.

0-1-2-3 RAKAMLARI NE ANLAM İFADE EDİYOR

Yumurtanın hangi yetiştircilik metoduyla üretildiği ise kabuğuna vurulan damgalardan anlaşılabiliyor.

Yumurtanın kabuğundaki “TR” ibaresinden önce 3 rakamı bulunuyorsa, o yumurtayı üreten tavuk kafeste yaşıyordur. Eğer 2 rakamı varsa, tavuğun daha rahat hareket edebildiği kümeste yaşadığını öğreniyoruz. 1 rakamı ise, tavuğun belirli bir alanda özgürce dolaşabildiği bir alanda beslendiğini gösteriyor ve bu yumurtaya ‘Gezen tavuk yumurtası’ deniliyor. 0 rakamı ise, yumurtanın  ‘organik’ yetiştiricilikle elde edildiğinin işareti.

 TATİL KARNESİ

Kafessiz Türkiye hareketi de bir süredir başta büyük marketler olmak üzer yumurta üretimini yoğun olduğu sektörlerde, hayvan refahının dikkate alınması için kafessiz yumurta satış veya kullanımını teşvik etmeye çalışıyor. Hareketin son projesi ise, Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük otel zincirlerini ‘kafessiz yumurta’ kullanımına dahil etmek. Tatil Karnesi hazırlayan Kafessiz Türkiye hareketi, Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük 8 otel zincirinin artık kafeslere hapsedilmemiş tavukların yumurtalarını kullanacaklarını duyurdu. Otelcilik sektörünün, kafessiz bir geleceğe doğru hızla ilerlediğine dikkat çeken hareket, “Taahhüt veren büyük yerli zincirler arasında yer alan Dedeman, 2021 yılı itibarıyla kafes yumurtasını tamamen terk etti. Koç Grubu’nun sahip olduğu Divan Otelleri ise 2022 yılı sonuna kadar servis ettiği tüm kabuklu yumurtaları, 2025 yılı sonuna kadar ise pastane ürünlerinin içinde kullandığı sıvı yumurtaları tamamen kafessiz olarak tedarik edeceğini taahhüt etti” açıklamasını yaptı. Hareketin açıkladığı karneye göre, Accor, Hilton, İntercontinental,  Marriott, Radisson ve Wyndham da kafessiz tavuk yumurtası kullanacağı yönünde taahhüt veren zincir otel markaları oldu.

 KAFES NEDEN ZARARLI

Kafes tavukçuluğunda bir tavuğa ayrılan alan yaklaşık bir dosya kağıdı boyutundadır. Kafeslere çok sayıda tavuk sıkışık bir biçimde yerleştirilir. Kafeste yetiştirilen bir tavuk, ömrünün sonuna dek buradan hiç çıkamaz. Bu sebeple hiçbir zaman kendine rahatça hareket edecek alan bulamaz ve içgüdülerini gerçekleştirme olanağı çok büyük oranda kısıtlanır. Örneğin bir tavuk her canlı gibi arada vücudunu esnetme gereği duyar; ancak kafeste kanatlarını açacak kadar geniş bir alana sahip olmadığı için esneyemez. Toprağı eşeleme, tüneyerek uyuma, follukta yumurtlama gibi içgüdüleri engellenir. Tüm bu sebepler tavukta ciddi tüy kaybı gibi stres kaynaklı problemlere yol açar. Yüksek stres aynı zamanda tavukların birbirine saldırarak yaralamasına sebep olur. Sürekli demir tellere sürtmek ve ayaklarını tellere basmak zorunda olmak da ayrıca yaralanmalara sebep olur.