Haber

Japon deprem uzmanı İstanbul depremi için şimdiden uyardı: 5 bölge riskli

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da meydana gelebilecek depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekiyor. Moriwaki, özellikle zeminin yumuşak olduğu 5 bölgede kentsel dönüşümlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguluyor. İşte detaylar...

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Eskişehir'de özel bir şirket tarafından düzenlenen deprem konulu panele katıldı. Panel öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Moriwaki, bölgede toprağın yumuşak bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak bu bölgelerde kentsel dönüşümün yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Marmara depremini tetikleyecek fay hattı nerede?

Moriwaki, Bursa, Konya ve Marmara bölgesindeki deprem riskine vurgu yaparak, "Yakın bir zamanda Marmara bölgesinde bir deprem olacak ve bu etki İstanbul'u da hissettirecek. Ancak Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde özellikle adaların güney taraflarında bir depremi beklemek mantıklı. Bu bölgede 6-7 farklı fay hattı bulunmakta. Eğer bir fay hattı kırılırsa depremin şiddeti 6,8 olabilir. Birkaç fay hattı kırılırsa, bu değer 7'ye veya hatta 7,5'e çıkabilir. Gölcük'ten başlayıp Silivri'ye kadar tüm fay hattının aynı anda kırılma olasılığı düşük, ancak böyle bir durumda Türkiye'nin en büyük depremi olabilir ve şiddeti 7,9 olabilir" şeklinde konuştu.

Hangi ilçeler daha riskli?

Japon deprem uzmanı Moriwaki, İstanbul'un depreme hazır olması için özellikle Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece bölgelerinde kentsel dönüşümlerin hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Moriwaki konuyla ilgili şunları dile getirdi: "Yumuşak zeminli alanlarda deprem etkisi daha fazla olur. Yani, eğer zemin sertse depremin hızlı bir şekilde yayılması ve dalga oluşturması daha zor olur. Ancak, zemin yumuşaksa deprem daha yavaş ilerler ve daha fazla dalga oluşturabilir."

Moriwaki, depremle ilgili eğitimin önemine dikkat çekti: “1999 Gölcük depreminde, İstanbul genelinde sıkıntılar yaşanmamış olsa da Avcılar ilçesindeki bina çökmesi bölgenin zemininin yumuşak olmasından kaynaklandı. Bu noktada sadece depremi bilmek değil depremi anlayan bir insan lazım. Daha önce Naci Hoca ile düzenlediğimiz bir seminerde, belediye başkanlarının ve büyükşehir belediye başkanlarının bu konuda eğitim alması gerektiğini vurguladık.”