İstanbullular kar yağışının ne zaman geleceğini sabırsızlıkla bekliyor!
Uzun süredir İstanbullular kar yağışı bekliyor. Kar yağışı için yapılan açıklamalar neticesinde İstanbullular bu sefer karın yağması konusunda çok umutlulardı. En son meteoroloji, valilik ve AKOM’un hapmış olduğu uyarılara rağmen kar yağışı olmadı.
Kar yağışının İstanbul ilinde neden yaşanmadığı sıkça gündeme gelmekte ve iklim değişiklikleri için büyük bir sorun haline gelmekte. İstanbul’a kar yağmamasının sebebi ise şehir ısısının yüksek olması olarak gösteriliyor. Bilimsel ismi ise Isı Adası deniliyor.
Isı Adası nedir? Ne sonuçlar gösterir?
İstanbul için meteoroloji genel müdürlülüğü geçtiğimiz günlerde İstanbul ilimizin yer yer bölgelerinde 10 ila 20 cm kalınlığında yağış olacağı söylenmişti. Sadece yüksek kesinlere yağan kar, uyarılarda olduğu gibi yaşanmadı. Isı adası yani karın yağmamasının sebebini ise Boğaziçi Üniversitemizin Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarının Başkanı Adil Tek şu şekilde anlattı. İstanbul ilimize kar yağışı maalesef gerçekleşemediğini ifade etti. Başkan Tek, "İstanbul şehrindeki hareket hali yani bir şehrin saldığı bir ısı bulunmaktadır. Yaşanan ısı adası diye ifade edilen şey ise şehrin kırsal kesimlere göre sıcaklıklarının biraz daha yüksek olması” diyerek ifadelerde bulunarak anlattı.
Kar yağışının olabilmesi için deniz suyunun ısısı önemli!!!
İstanbul ilimiz için açıklanan birçok gelişmeden sonra kar yağışının olabilmesi için ayrıca deniz suyunun sıcaklığının da önemli olduğu vurgulandı. Bakan Tek, "En büyük handikaplar arasından bir tanesi de ilk olarak sıcaklıktır. Sıcaklıkların en son olarak gelen hava durumlarına bakıldığında İstanbul ilimiz için bahsetmekteyim eksi 1 ile 4-5 derece aralığında değişiklik bulunduğunu görmekteyiz. Bu anlattıklarım aslında çok kritik bir durumda. Sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi başlandığında zaten kar yağışı olasılığı olarak düşmeye başlamakta. Ama bu sıcaklıklar 2-3 derecelik bir paydaki yanlışlıklar yağışların şeklini değiştirmektedir. Sıcaklıkların 3-4 derece de olmaya başlaması ile yağışın şekli zaten yağmur, karla karışık yağmur yağması şeklinde sürüyor. Bu sıcaklık ve dereceler tahminlerdeki handikaplar tahminleri ile de biraz daha güç bir hal alıyor, zorlaştırıyor. Bu sebeple de bazen hatalar da ortaya çıkabilmektedir” diye açıklamalarda bulundu.