İlaçların son kullanma tarihleri dolduğunda eski ilaçlara ne yapılası gerektiği duyuruldu!
Pek çok hap şişesinin son kullanma tarihi yaklaşık bir yıl olarak biliniyor. Bu durum ise genel olarak geçerli olmuyor. Özellikle reçeteli ilaçların kullanım ömrü daha kısa oluyor.
Vatandaşlar ilaçların son kullanma tarihleri ile ilgili uyarıldı. Çoğu hap şişesini son kullanma tarihi bir yıl olarak bilinirken aslında bu süre bu şekilde olmuyor. Konuyla ilgili uzmanlar uyarılarını paylaştı. İşte o uyarılar…
Uzmanlar ilaçlar ile ilgili uyardı
İlaçların tarihleri ile ilgili yeni bir skandal gündeme geldi. İlaç tarihlerinin aslında geçmiş olabileceği vurgulandı. Uzmanlar, ilaçların sütlere benzer olduğunu paylaştı. Bir yıl süresince saklayan ilaçların muhtemel olarak son kullanma tarihini geçtiği paylaşıldı.
Konuyla ilgili açıklamalar yapan acil tıp doktoru sürenin dolmuş olduğu günle ilgili sınırlı bir şeyin olmadığını fakat ürünün açık şekilde daha uzun süre kalmasının risk oluşturduğunu belirtti. İlacın ambalajın üzerinde oluşan tarihe kadar kullanın önüne geçip geçmediğini nasıl saklanmış olduğu ile ilgili büyük ölçüde bir ilgisi olduğu paylaşıldı.
Ecza dolabınızı temizleyin
Mevsimler değişim gösterdikçe son kullanma tarihi geçen ilaçları atılması gerekiyor. Güvenli bir şekilde bu işlemi yapmanın bazı ipuçları bulunuyor. Uzmanlar bu ipuçlarını paylaştı. Bununla birlikte ihtiyaç olabilecek ilaçların atılmaması gerekiyor.
Hastalar daha önce bir enfeksiyon sebeple evde bir antibiyotik olduğunu ve bununla birlikte mevcut rahatsızlıkları adına bu ürünü almaya karar verdiklerini genellikle söylüyor. Bu noktada bir sorun ortaya çıkıyor. Uzman antibiyotik reçete verdinde enfeksiyonla tamamen kurtulduğu an bu ürünün bitirilmesi gerektiğini söylüyor. Fakat farklı enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotikler bulunuyor.
Eski ilaçlara ne yapılmalı?
Tarihi geçmiş ve artık kullanılmayan ilaçlar ile ne yapılacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Pek çok ilaç adına şişe ya da paketi çöpe atmak en doğru hareket tarzı olarak bilinmiyor. Eski ilaçları atmanın en iyi yolu ülke genelinde sunulan programlardan yararlanmak oluyor. İlaçlar atılmadan önce onları imha etmek bu noktada önemli oluyor. Bununla birlikte kedi kumu çöpü ve kahve telvesi içerisinde karıştırılan ilaçlar artık kullanamayacak hale geliyor. Bu şekilde insanları bu ilaçları kullanmaya teşvik etme oranı azalış gösteriyor. Bu ürünlerin kullanılmaz hale getirilip atılması önemli oluyor.