Dijital Telif Yasası ile ilgili görüşler paylaşıldı! Doçent Dr. Yegen açıkladı!
Türkiye ile ilgili düzel Telif Yasası çalışmaları hız kazandı. Konuyla ilgili uzmanlar değerlendirme yaptı.
Google’ın Kanada ile anlaşması sonrası Türkiye’de de bir Dijital Telif Yasası çalışması başlatıldı. Yasayla birlikte tematik iş kollarının oluşabileceği ihtimali doğdu. İşte konu ile ilgili tüm detaylar…
Dijital telif yasası konuşuldu
Teknoloji devlerinin yapmış olduğu dijital yayıncılara yönelik telif ödemeleri Avrupa Birliği ülkelerinde 2022 yılından bu yana uygulanıyor. Son dönemde Google çevrimiçi haber yasası doğrultusu ile birlikte Kanada merkezli olan haber kuruluşları ve şirketler için yıllık 74 milyon dolar tutarındaki ödeme yapmayı kabul etti. Kanada’dan yapmış olduğu hareket ile birlikte konu tekrar gündeme geldi. Şimdi gözler bu yaşanan gelişme sonrası Türkiye’de yapılacak Dijital Telif Yasası’na çevrildi.
Dijital telif yasası neden önemli?
Kanada’da çevrimiçi haber ajansı için ödeme yapılmasının ardından konu yeniden gündeme taşınmıştır. Yaşanan gelişmenin ardından Türkiye’de de gözler dijital telif yasasına döndü. Yasanın meclisten geçtiği taktirde Google ve Facebook gibi dijital ortamlarda kullanıcılar ulaşmış oldukları haberler karşılığında bir telif ücreti ödeyecek.
Mersin Üniversitesi’ne bağlı İletişim Fakültesi bilişim enformasyon teknolojileri bilim dalı öğretim üyesi olarak bilinen Doçent Dr. Ceren Yegen bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Yasal çerçevede incelenmesi gerekiyor
Öğretim üyesi Ceren Yegen Dijital Telif Yasası ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Yegen içinde bulunmuş olduğumuz çağda dijital iletişimin son derece yaygın ve kolay olduğu bunun da telif sorunları ile birlikte geldiğini belirtti. Telif ihilali adına koruma bağlamında dijital medya okuryazarlığının yasal çerçeve içinde ele alınmasına şart olduğunun altını çizdi.
Yegen sözlerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Telif Hakları Genel müdürlüğü ve diğer paydaşları ile görüşmeler yapan komisyonun basın kuruluşlarından bu alan için büyük bir talep olduğunu belirtti. Medyadaki emekçilerden gelen geribildirim ile birlikte medya ve teknoloji alanında yeni bir hukuk eklenerek çerçeve çizilmesine zorunluluk olduğu ifadeleri kullanıldı.
Tematik iş kolları oluşturulabilir
Yegen, dijital telif yasasının ön göreceği şekilde dijital platformlar üzerindeki medya kuruluşlarının içerik ücretleri üzerinden ödeme yapıldığı taktirde içerik üretimi adına verimliliğin artacağının altını çizdi. Buna ek olarak tematik iş kollarının da oluşacağı ve dijital içerik sektörüne büyük etkilerin gözleneceği belirtildi.