Güncel

Enerjiden Tasarruf Şart

Dünyamızın kaynakları sınırlı. İhtiyacınız olmadığında ışıkları, cihazları kapatmak kadar basit yöntemlerle israfa ‘dur’ diyebilirsiniz. Tasarruf, günlük davranışları adım adım değiştirerek başlar. Gelin ‘Enerji Verimliliği Haftası’nda önemli üç alanı inceleyelim.

13 İlk adım elektrik

-Elektrikli eşya almadan önce enerji tasarruflu olup olmadığına bakın. Örneğin; A++ buzdolabı A sınıfı buzdolabına göre yılda yüzde 40’a yakın tasarruf sağlıyor. Tasarruflu ürünlerin fiyatı daha yüksek olsa da uzun vadeli düşünün.
-Ütü alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek olanı tercih edin. Yüksek ısı kullanmak zorunda kalmayın.
-Fırının kapağını açmayın, her açışta gitti yüzde 20 enerji! Pişirme süresi dolmadan birkaç dakika önce fırını kapatın, yemekler pişmeye devam eder.
-Buzdolabının hava deliklerini kaselerle, tencerelerle kapatmayın, hava akışını sağlamak için daha fazla enerji harcar bu da faturaya yansır.
-Akıllı tarife’ uygulamasını kullanmıyorsanız, elektrik faturanız tüm gün aynı birim fiyattan hesaplanır. Çamaşırlarınızı saat kaçta yıkadığınızın bir önemi olmaz.
-10 dakika çalışan saç kurutma makinesinin harcadığı enerji, 60 wattlık ampulün 3 saat çalışmasına eş değer. Dikkat kış aylarındayız, iki havluyla saçlarınızı iyice kurulayın sonra makineyle kurutun.
-Evde, iş yerinde bilgisayarınızı, cep telefonunuzu gün boyu şarjda bırakmayın. Telefonunuzu gece uyurken şarjda bırakmak hem cebinize hem sağlığınıza zarar.